Nem történt jogsértés a salgótarjáni üzemben, amikor külföldi munkaerőt vettek fel

Hírek vg.hu
Ismét reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium a dél-koreai tulajdonú Bumchun vállalat salgótarjáni üzemében történt hatvanfős létszámleépítésére. Mint írták, magyar munkaerő külföldiekkel történő kiváltása a jelenlegi jogszabályok szerint nem nyert egyértelműen bizonyítást.

A jogszabályok értelmében külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből. Mint azt korábban megírtuk, a dél-koreai tulajdonú Bumchun vállalat a salgótarjáni üzemében hatvanfős létszámleépítést hajtott végre, a kirúgott magyarok helyére pedig vietnámi vendégmunkások érkeztek – közölte a Világgazdaság.

A sajtóban megjelent hírekre reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nógrád Vármegyei Kormányhivatallal közösen azonnali foglalkoztatásfelügyeleti vizsgálatot indított a Bumchun Precision Hungary Kft-nél januárban.

Az első helyszíni ellenőrzés alapján megállapítható, hogy kisebb munkaügyi jogsértések, szabálytalanságok előfordultak a vállalkozásnál és a munkaerő-kölcsönzők által foglalkoztatott külsős alkalmazottaik foglalkoztatásánál. Magyar munkaerő külföldiekkel történő kiváltása a jelenlegi jogszabályok szerint nem nyert egyértelműen bizonyítást.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban nyomatékosan felhívta közel 30 munkaerőkölcsönző cég figyelmét is arra, hogy csak és kizárólag akkor érkezhetnek külföldi munkavállalók, ha magyar munkaerő már nem áll rendelkezésre. A munkaerő kölcsönzésével foglalkozó cégeknek ekként kell alakítaniuk tevékenységüket a hétköznapokban, hozzájárulva a magyar munkaerő előtérbe helyezéséhez.

A magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el.

Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. A kidolgozás és elfogadás alatt álló új idegenrendészeti törvény végrehajtásához kapcsolódó jogszabályok ugyanakkor a hasonló helyzeteket a jövőben szigorúan büntetni fogják.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Bumchun Hungary

Ezek is érdekelhetnek

További híreink