Nem támogatja hazánk az uniós csúcspozíciók jelöltjeit

Hírek Szajlai Csaba (Brüsszel)
Orbán Viktor az EU-csúcs kezdete előtt újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, Magyarország nem tudja támogatni a csúcspozíciókra kandidáló európai uniós politikusokat.
Megkezdődött csütörtök délután az európai uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők értekezletének középpontjában a központi EU-intézmények új vezetőinek kiválasztása szerepel, valamint tárgyalnak a 2024–2029-es időszakra szóló stratégiai menetrendről, Ukrajnáról, a Közel-Keletről, a biztonságról és védelemről, illetve a versenyképességről. A helyszínre érkezett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki a sajtó kérdéseire válaszolva elmondta: a választókkal szembeni pimaszság, hogy a három középpárt kedden előre leegyeztette, ki kapja a posztokat.
Ahogy azt megírtuk, a három legesélyesebb politikus: a német Ursula von der Leyen ismét az Európai Bizottság elnöke lehet, a portugál António Costa az Európai Tanács elnökévé válhat, és az észt Kaja Kallas irányíthatja a blokk külügyeit.
Orbán Viktor az helyszínen kiemelte, hogy szerinte a szavazók jobboldali vezetést akartak, mert többségükben jobboldali pártokat választottak. Véleménye szerint azonban a Néppárt lenyúlta és balra vitte egy részüket a június 9-i európai parlamenti választásokon. Ezért a kormányfő szerint a hazugság és becsapás pártkoalíciója állt össze, ami a programok helyett csak a hatalomról szól. Nincs semmi okunk arra, hogy ezt a hatalommal való visszaélést támogassuk – mondta a kormányfő.
Ursula von der Leyen bizottsági elnök újrázását pedig különösen nem támogatja, mert a jogállamiságot politikai alapon használja Magyarországgal szemben. Elmondta, hogy más jelöltek is járnak az eszében, mint jobb alternatívák, de neveket nem mondott.
A helyszínre érkezett közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, hogy aláírja a biztonsági megállapodást az Európai Unióval. Az ukrán elnöki hivatal június 19-én bejelentette, hogy Ukrajna és az EU véglegesítette a biztonsági megállapodás szövegét, és megállapodtak abban, hogy a közeljövőben aláírják.
A tanácskozást megelőzően Brüsszelben beszédet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki ezt követően biztonsági paktumot is aláírt az Európai Unióval. A paktum megerősíti a tagállamok azon kötelezettségvállalását, hogy széles körű támogatást nyújtsanak Ukrajnának. Elmélyíti a meglévő uniós kezdeményezéseket, köztük az ukrán katonák kiképzésével kapcsolatban, és hosszú távú kötelezettségeket vállal Ukrajna tüzérségi lövedékekkel és légvédelmi rendszerekkel való ellátására.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink