Nem szárnyal a Budapest Airport

Hírek Figyelo.hu

A Budapest Airport Zrt. a 2020‑as pénzügyi évet 110 millió eurós veszteséggel zárta – tette közzé a társaság. A VG.hu kapcsolódó cikke kiemeli, mivel az utasok számának csökkenése miatt leálltak a létesítmény kapcsolódó szolgáltatásai, a vállalat nettó árbevétele 65 százalékkal, 118 millió euróra esett. A 2019-es eredményt a repülőtér tulajdonosai a társaság válságkezelésére fordították, amely ennek köszönhetően nagyrészt saját, illetve kisebb részben piaci forrásból finanszírozta működését, sőt, a drasztikusan csökkent árbevétele ellenére is 81 millió ­euró értékben valósított meg fejlesztéseket.

Mint írják, egy olyan év után, amikor világszerte számos légitársaság és repülőtér kapott jelentős állami támogatást a túléléshez, a Budapest Airportnak sikerült kizárólag saját forrásokkal átvészelnie a 2020-as esztendőt, és pénzügyileg jelenleg is rendkívül stabil. A járvány visszaszorulásával optimistán tekintünk a jövőbe, a fellendülés beindult, és megkezdtük az ehhez szükséges munkaerő toborzását.

A repülőtér felkészült az idén nyáron várható mérsékelt forgalomra, és arra számítunk, hogy 2022 ismét mozgalmas, jelentős utasforgalmat hozó év lesz

– idézték a közlemény Chris Dinsdale-t, a Budapest Airport vezérigazgatóját.

A közleményben kiemelik, hogy a koronavírus-járvány olyan nem várt nehézségeket hozott a rekordokat döntögető 2019-es év után, amelyek a szektorban működő összes vállalat pénzügyi beszámolóján erős nyomot hagytak.

A Budapest Airportnál a Budapestről elérhető célállomások száma 2019 végére az eddigi legnagyobbra,

153-ra nőtt, és az utasok száma rekordra, 16,2 millióra emelkedett.

A növekedés a múlt év első két hónapjában is folytatódott, de márciusban a koronavírus-járvány következtében már több mint felével csökkent az utasforgalom. Áprilisban 99,3 százalékos volt a visszaesés, éves szinten pedig a ­2019-esnek csak a 24 százalékát érte el. A kedvezőtlen hatást csökkentette a légi áruszállítás rekordnagysága és bizonyos ingatlanhasznosítási bevételek. Az üzemeltető az elmúlt két évben 167 millió euró értékben hajtott végre repülőtér-fejlesztést.

Különös jelentőségű a közleménynek az a része, amely a repülőtér tulajdonosait hosszú távon elkötelezettnek nevezi, miután az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelezte:

a kormány döntése szerint tárgyalások kezdődhetnek a Budapest Airport többségi hányadának megszerzéséről.

A folyamatot keddtől kormánybiztosként koordinálja Palkovics László, a tárca minisztere.

(Borítókép: Budapest Airport)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink