Nem romlott tovább a cégek fizetőképessége

Hírek
A vállalati követeléskezelési szakmában dolgozók túlnyomó része úgy véli, hogy Magyarországon nem romlott a fizetési morál az elmúlt egy év leforgása alatt – derül ki a második országos kereskedelmi hitelkockázati konferencián végzett felmérésből.  

A cégek összesített árbevételének mintegy harminc százaléka olyan összeg, amit már kiszámláztak, de még nem került kifizetésre. Ebben természetesen a még le nem járt fizetési határidejű számlák éppúgy benne vannak, mint a lejártak vagy akár a jogvita folytán elhúzódó ügyek – olvasható ki az Opten összefoglalójából, miszerint a kiszámlázott – gyakran már teljesített – de még ki nem fizetett tételek komoly kockázatot jelentenek a cégek működése szempontjából.

Mivel a cégek kintlévősége általánosságban ötszörösen meghaladja nyereségüket, így könnyen belátható, hogy a számlák – vagy egy részük – tényleges kifizetésének elmaradása komolyan veszélyezteti az egyes cégek működését éppúgy, mint a hazai gazdaságot. Elég, ha csak azt vesszük alapul, hogy majd két millió munkavállaló dolgozik közel 278 ezer olyan cégnél, amelynek a kintlévősége meghaladja a cég nyereségét. A válság kezdete – és a csődhullám – sokként érte a hazai vállalatok mellett a hitelbiztosítói szektort is. Azóta sok év eltelt, a gazdasági kultúra és a kockázatkezelés is sokat fejlődött.

A hivatkozott konferencián résztvevő szakemberek úgy vélik, gy, hogy a céginformációs rendszerek használatával javulnak a kockázatkezelési folyamatai,s ez a javulás jelentős mértékű.

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink