Nem riadnak vissza a hitelfelvételtől a kkv-k

Hírek Figyelő
Nem tört meg a kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedve. A CIB Bank tapasztalatai szerint az elmúlt évben negyedével nőtt az újonnan kihelyezett kkv hitelek aránya, a bővülés pedig az idei év első negyedében is hasonló ütemben folytatódott.

Változatlanul stabil a hitelkereslet a kis- és középvállalkozásoknál – közölte a CIB Bank. A pénzintézet KKV üzletága tavaly csaknem 25 százalékkal növelte hitelállományát, a bővülés pedig az idei első negyedévben is közel azonos ütemben folytatódott. A garanciaállomány e mellett közel negyven százalékkal gyarapodott 2022-ben.

A hitelek mellett e vállalkozások megtakarítása is nőtt, a pénzintézetnél a kis- és középvállalkozói betétek állománya közel a harmadával emelkedett a múlt évben, a 2023-as év első három hónapja pedig további 33 százalékos növekedést mutatott.

A kis- és középvállalkozások finanszírozásánál továbbra is az agrárágazat, az autóipar és az egyesülési-felvásárlási piac áll a fókuszban a CIB Banknál, de új ágazatként az egészségügy is megjelent a fontosabb szektorok között. A múlt év végi követelésállomány legnagyobb részét – közel 28 százalékát – változatlanul a feldolgozóipar adta a KKV üzletágban, amelyet a kereskedelem, járműjavítás és az agrárszektor követett közel 23 és 11 százalékos részesedéssel.

Győr Tamás, a CIB Bank KKV üzletágának igazgatója szerint a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek összegének elmúlt időszakban tapasztalt növekedése 2023-ban sem szakad meg, azonban a dinamika mérséklődni fog. A szakember várakozásai alapján a forgóeszközhitelek dominanciája erősödni fog a következő hónapokban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink