Nem mindig képes szabályozni önmagát a piac

Hírek figyelő.hu
Miskolcon folytatódott az MKIK-KAVOSZ Zrt. „Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni kell” című konferencia sorozata. A rendezvény célja, hogy közelebb hozza a kis- és közepes vállalkozások számára a piaci lehetőségeket.

A konferenciát Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei kereskedelmi kamara elnöke nyitotta meg.

Ma a vállalkozások számára a legfontosabb az információ és a tudás. A vármegyében is sokszor felmerül kérdésként a technológiai váltás, ugyanis a térségben sok az autóipari beszállító. Ugyanakkor nem mindegy, hogy elektromos meghajtású gépjárművekhez szállítanak be alkatrészeket, vagy hagyományos meghajtású autókhoz. Ehhez a váltáshoz komoly gazdasági fejlesztés szükséges – emelte ki megnyitó beszédében.

Bihall Tamás a helyi iparkamara elnöke / Fotó: Vajda János

Bánné Gál Boglárka a vármegyei közgyűlés elnöke kiemelte a céljuk egy olyan vármegyét működtetni, amely vonzó a befektetők számára és egyben képes megtartani a lakosságát.

Bánné Gál Boglárka a vármegyei közgyűlés elnöke/ Fotó: Vajda János

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azzal kezdte nyitóelőadását, hogy nem a számháborúk időszakát éljük. A kamara egyre fontosabb szerepet játszik a kis- és középvállalkozások támogatásában és fejlesztésében, ennek megfelelően a cég felvállalja a híd szerepét a politika és a piac között.

Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke / Fotó: Vajda János

Fontos, hogy sokáig úgy hittük – fogalmazott az elnök –, hogy a piac mindent megold, képes minden tekintetben szabályoznia magát. Ám ez a gondolat téves, a nagy vállalatok piaci erőfölényével nagyon könnyen vissza tudnak élni, és ha az állam nem avatkozik közbe egyes területeken annak az a vége, hogy bizonyos szektoroknak megnő az adója. A kamara ebben proaktív a politika felé, segíti a szabályozói szerepét.

A tervezett 4 százalékos gazdasági növekedéshez szükséges a munkaerőpiac további mozgósítása. A fenntartásához pedig 2030-ra el kellene érni a 85 százalékos foglalkoztatási rátát – mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a MIKI-KAVOSZ Zrt. konferncia sorozatán.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár / Fotó: Vajda János

A 30-50 éves korosztály tekintetében bőven az uniós számok felett áll a hazai foglalkoztatás, de a fiatalok körében kissé el vagyunk maradva – mondta Czomba Sándor. Így szükséges a fiatal és az idősebb korosztályra „lőni” a munkaerőpiaci mozgósítás tekintetében. Ezzel lehet 2030-ra 80-ról 85 százalékra növelni a foglalkoztatási rátát. Ezzel válik fenntarthatóvá a 4 százalékos gazdasági növekedés.

Sajnos a magyar demográfiai sajátosságok miatt évente sok munkavállalót veszít a hazai gazdaság. Várhatóan 2030-ra 300 ezer munkavállaló esik ki a rendszerből. Ezt csak úgy lehetne kiegyensúlyozni, ha családonként legalább 2,3-2,4 gyermek születne. Ma ez a mutató 1,5 és Czomba Sándor szerint ennek is örülni kell, mert 1,3-ról nőtt.

Vagyis éppen emiatt a következő időszakban szükséges lesz a harmadik országból származó munkaerő behozatala, de Czomba Sándor jelezte, hogy ez elsősorban a nagyvállalatok rendszereinek működtetésére lesz alkalmas. A kis- és közepes vállalatok továbbra is jellemzően a magyar munkavállalóknak adnak munkalehetőséget. Tehát a szektor rendkívül fontos a politika számára.

Borítókép: Miskolcon folytatódott az MKIK-KAVOSZ Zrt. „Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni kell” című konferencia sorozat / Fotó: Vajda János

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink