Nem mindenki mehet biztosra, aki hitelt venne fel

Hírek figyelo.hu

Markáns változások indultak el a bankokban az elmúlt napokban, hetekben. Például egyre több banknál jelentek meg az új személyi kölcsönök, amelyek teljes hiteldíjmutatója (thm) a koronavírus-járványhoz köthető egyik új jogszabály szerint december végéig maximum 5,9 százalék lehet. Emellett több banknál megjelentek a jövő januártól érvényes feltételek is – derül ki a money.hu legfrissebb összeállításából.

Mennyi lesz januártól?

“Az érintett bankok döntöttek arról, hogy 2021 januárjától mekkora kamattal futnak tovább ezek a személyi kölcsönök” – mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője. Példaként felhozta, hogy van olyan bank, amely januártól 9,5 százalékos kamatot szab meg ezekre a személyi kölcsönökre.

Akad olyan bank is, amely a különböző feltételektől függően, 8,4-15,2 százalékos kamatot számol a személyi kölcsönökre.”

Trencsán Erika (Fotó: hirado.hu)

A money.hu nagyságrendi kalkulációi szerint egy 1,5 millió forintos ötéves most felvett személyi kölcsön esetében december végéig havonta közel 29 ezer forint lesz a törlesztőrészlet. Ha pedig januártól 8,4-15,2 százalékra emelkedne a kamat, akkor az érintettek havi törlesztése 31-36 ezer forintra növekedne.

Fokozott szigor

Trencsán Erika rámutatott arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt várható negatív hatások – például leépítések, jövedelemcsökkentések – miatt a korábbinál szigorúbban bírálják el a hiteligényléseket. Különösen a járvány hatásainak legjobban kitett ágazatokban dolgozóknál szigorították a bankok.

Akinek 1-2 éve még simán adtak volna hitelt, az most nem feltétlenül mehet biztosra

– tette hozzá a money.hu szakértője. Volt példa arra, hogy egy közel 20 éve ugyanazon a gépipari munkahelyen, jelenleg közel 400 ezres forintos havi nettó fizetéssel rendelkező igénylő lakáshitelkérelmét elutasította a bank, mondván, az adott cég által kínálat gépekre nem biztos, hogy lesz kereslet, ezért bizonytalanok az igénylő jövedelmi kilátásai.

.

Borítókép: Galica Borisz, PuzzlePix/Shutterstock