Nem mindegy, mivel festjük ki a lakást

Hírek
Nyár végén, ősz elején, a még kellemes időjárást kihasználva sokan állnak neki kifesteni a konyhát, az egyik szobát vagy akár az egész lakást. A leggyakrabban használatos szín, legyen az bármelyik helyiség, általában a fehér. Nem mindegy azonban, hogy melyik festék milyen minőségben fed, mosható a legjobban, melyik a legkevésbé egészségkárosító és – nem mellékesen – mennyire kell hozzá a zsebünkbe nyúlni.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) szakértői 14 diszperziós, négy mész-, továbbá egy krétafestéket vizsgáltak laboratóriumi tesztekkel – számolt be a tesztről a Magyar Nemzet. A beltéri fehér falfestékek vizsgálatánál ezúttal a hatékonyság került a középpontba, mivel a TVE háztartásban használt vegyi anyagokról szóló vizsgálatsorozatának nem titkolt célja megmutatni, hogy a hiteles környezetbarát termékek hatékonysága felveszi a versenyt a károsabb szerekével.

A tesztelés során több más szempont mellett a festék hatékonyságát vizsgálták, a végeredmények számításánál is ez szerepelt a legnagyobb súlyozással – tudta meg a lap az egyesülettől. Ezen belül az anyag kiadósságát, a fedőképességét és a kopásállóságát tesztelték, de alaposan utánajártak az egészségi hatásoknak, így az allergén hatású tartósítószerek jelenlétének és az összetételnek.

A részletes eredmények a Magyarnemzet.hu-n olvashatók.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink