Nem megy a tőzsdézés a lakosságnak

Hírek figyelo.hu

Bő 183 milliárd forinttal gyarapították értékpapírvagyonukat a háztartások szeptemberben, és 1,4 százalékos bővülés után már 13 195 milliárd forint befektetéssel rendelkeznek – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss statisztikájából. Az újabb csúcs döntően a kitartó megtakarítási kedvnek köszönhető, a 177 milliárd forintos új lekötéshez az ősz elején szűkmarkú hozamok mindössze hatmilliárdot tettek hozzá.

A kedvenc megtakarítási termék továbbra is az állampapír, amelyből közel 128 milliárd forintért vásárolt a lakosság. A MÁP Plusz töretlen népszerűségét jelzi, hogy a forintalapú, hosszú lejáratú kötvényekből

176 milliárd forint értékben táraztak be, az egy évnél rövidebb lejáratú forintos papírokból 44, a devizában denomináltakból pedig 8 milliárd forintot váltottak vissza.

Szeptember végén ezzel már 8734 milliárd forinttal járult hozzá a lakosság az államadósság finanszírozásához. Idén 688 milliárd forintért vásárolt állampapírt a lakosság, a felhalmozott kamatok ez idő alatt 18 milliárd forinttal gazdagították a kockázatkerülő kisbefektetőket.

Szintén növelték kitettségüket a befektetési jegyekből és a tőzsdei részvényekből is.

Az alapkezelőkre ezúttal 27,1 milliárd forintot bíztak a háztartások, bizalmukra pedig rá is szolgáltak a portfóliómenedzserek, akik közel 25 milliárd forint hozamot szállítottak ügyfeleiknek.

A befektetési alapokban lévő lakossági vagyon mindezek eredőjeként 1,4 százalékkal, 3725 milliárd forintra nőtt, megközelítve a februári tőkepiaci pánikot megelőző szinteket.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatja

(Borítókép: studiostoks, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink