Nem lesz olcsó a szülőknek a nyári táboroztatás

Hírek vg.hu
Drágább nyárra készülnek idén a szülők, ugyanis egyre költségesebb és időigényesebb feladat tartalmas programokat szervezni a szünidős gyermekeiknek. A legtöbb szülőnek az anyagiak előteremtése okozza a legnagyobb fejtörést, ugyanakkor a munkahelyeknek csak minimális százaléka segíti anyagilag a szülőket – írja a Világgazdaság.

A szülők egyik legnagyobb kihívása nyáron, hogy megszervezzék a gyerekek felügyeletét – derül ki az Erste felméréséből. Nehéz fenntartani az egyensúlyt a munka és a családi élet között, hiszen nemcsak időigényes, de költséges feladat is értelmes programokkal lefoglalni őket.

A munkáltatók, mint az Erste is, a rugalmas munkavégzés lehetősége mellett azzal segíti a munkavállalókat, hogy hozzájárul a nyári táborok költségeihez. A szülők jelentős része (38 százalék) ráadásul nehezen tudja ellátni a munkáját, amíg otthon vannak a gyerekek.

Az Erste felmérése szerint a programok kitalálása és megszervezése mellett az ezekhez szükséges anyagiak előteremtése okoz a legtöbb szülő számára fejtörést (39 százalék).

A nyári programok és táborok egyre költségesebbek

Ebben a két és fél hónapban legtöbben 25 ezer és 50 ezer forint közötti összeget költenek (27 százalék) gyerekenként.

A válaszadók ötöde 50 ezer és 80 ezer forint közötti összeggel tervez, 40 százalék pedig ennél is többel, akár 150 ezer forintot meghaladó kiadással kalkulál egy csemetére a nyár során. Csupán 13 százalék nyilatkozott úgy, hogy a nyár gyerekenként 25 ezer forintnál kevesebb extra kiadással jár majd. A szülők több mint fele most úgy látja, hogy idén többe kerül a gyerekek nyári vakációja, mint tavaly, míg negyedük nagyjából ugyanannyit költ majd, a kiadások csökkenésével mindössze 7 százalék számol.

Kihívást jelentenek a pluszkiadások

A válaszadók 43 százaléka szerint kifejezetten megterhelő ez az időszak, és csupán 2 százalék válaszolta azt, hogy semmilyen problémát nem jelentenek számára a nyár költségei. A válaszadók 40 százaléka spórolással teremti elő a szükséges összeget, míg ötből egy szülő még nem tudja megmondani, hogyan lesz majd pénz mindenre.

A családok többsége a nagyszülők segítségére támaszkodik ebben az időszakban (54 százalék), jellemző megoldás még, hogy a szülők felosztják egymás között a gyerekek felügyeletét (44 százalék).

A napközis táborokat a válaszadók harmada veszi igénybe, míg a drágább ottalvós táborokat jóval kevesebben választják (13 százalék).

A munkahelyek 2 százaléka segíti anyagilag a szülőket

A munkahelyek jelentős része nem nyújt támogatást a nyári időszakban, a válaszadók nagy része semmilyen segítséget nem kap onnan (42 százalék). A szülők nem egészen 17 százaléka számolt be arról, hogy beviheti gyermekét a munkahelyére, 14 százalék pedig plusz szabadságot kap a nyári iskolai szünet idejére. Nappali felügyeletet, nyári tábort vagy a szülő számára további anyagi támogatást mindössze a munkahelyek tizede biztosít a válaszok alapján.

Ezen belül kifejezett anyagi támogatást mindössze 2 százalék kap erre az időszakra.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Balázs Attila

Ezek is érdekelhetnek

További híreink