Nem jön az orosz olaj Magyarországra

Hírek B. M. T.
Felfüggesztették a kőolaj exportját a Barátság vezeték déli szakaszán keresztül.

Oroszország a tranzitdíjakkal kapcsolatos problémák miatt augusztus elején felfüggesztette az olajexportot a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül – írta a Reuters hírügynökség értesülése alapján a VG.hu. A vezeték déli ága Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot látja el az orosz típusú olajjal. A vezeték ezen szakaszán átlagosan napi 250 ezer hordó kőolaj érkezik Oroszországból, amit döntő részben a Mol és a lengyel PKN Orlenhez tartozó Unipetrol vásárol meg.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség azt írja, az Ukrtransnafta ukrán állami vállalat állította le az olajszivattyúzást a vezetéken. Az orosz források szerint a vállalat még augusztus 4-én reggel állította le az orosz olaj Európába irányuló szállítását. A Transznyeft a hírügynökségnek megerősítette a tranzit leállását, mivel az orosz fél nem tudott fizetni a tranzitért az uniós szankciók értelmében. Az olajszállítás ezzel párhuzamosan folytatódik Fehéroroszországon keresztül Lengyelország és Németország irányába – mondta Igor Demin szóvivő, a Transznyeft elnökének tanácsadója. A Transznyeft állítása szerint már július 22-én elutalta az augusztusi tranzitdíjat az orosz olaj Ukrajnán keresztüli szállítására, az orosz bankokat sújtó szankciók miatt a tranzakció sikertelen volt, a pénz pedig július 28-án visszakerült a számlájukra.

A probléma megoldására a Transznyeft fellebbezést küldött a felhatalmazott banknak, hogy további információkat továbbítson az európai szabályozónak, hogy engedélyt kapjanak az Ukrtransnaftával kötött megállapodás alapján elszámolások lefolytatására, alternatív pénzátutalási lehetőségek kidolgozására.

Az Origo közben azt írta, hogy a Mol közleményt adott ki a kialakult helyzetről: eszerint „a Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. Bár a Mol-nak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is”.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink