Nem fűlik a foga a kokárda viseléséhez Ujhelyi rajongóinak

Hírek
Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő arra kérte követőit a Facebookon, viseljék a nemzeti kokárdát a mai tüntetésen. Az ötlet nem aratott osztatlan sikert, a politikus pedig kínos magyarázkodásra kényszerült.  

A minap Ujhelyi István elővette a régi szoci mantrát, amikor a Sargentini-jelentés vitája alatt felszólalt, és azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy elrabolta a nemzettől a kokárdát, és kisajátította a saját politikai közösségének. 

A szocialisták persze mindig elfelejtik azt a kínos részletet közölni, hogy soha nem is ragaszkodtak foggal körömmel a nemzeti jelképekhez, így aztán elvenni tőlük bármelyiket is, igencsak nehéz lett volna.

Az MSZP EP-képviselője felszólalásában azt is ünnepélyesen bejelentette, hogy ezennel visszaveszi a kokárdát Orbán Viktortól. Ujhelyi bizonyára azt gondolhatta, hogy most aztán igazságot tett, csakhogy a “visszavett” kokárda nem igazán kell senkinek a saját táborában.

A napokban ugyanis arra kérte követőit a Facebookon, vegyék fel ők is a nemzeti kokárdát a vasárnapi tüntetésen, de rajongóinak egyelőre nem igazán jött be az ötlet a hozzászólások alapján. Hogy derék internacionalistákat nehéz meggyőzni a nemzeti jelképek viseléséről, nem meglepő, de sokan arra hívták fel Ujhelyi figyelmét: pont ugyanazt csinálja, mint amivel a fideszeseket vádolják a szocik hosszú ideje, kisajátítja a kokárdát.

Persze sok olyan komment is érkezett, ami kérdőre vonja Ujhelyit, hogy mer nemzeti kokárdát feltűzni a történtek után, de gyaníthatóan, ők amúgy sem tartoztak az EP-képviselő rajongótáborába.

A sok panasz ellenére Ujhelyi egy utolsó rohamra szánta el magát, minden meggyőző erejét bevetve írt egy válaszkommentet mindazoknak, akik szerinte félreértették:

“Tisztelt kommentelők, sokan tudatosan vagy véletlenül, de félreértik ezt a felhívást. Ahogy az EP-ben elmondott beszédemben is tettem: szimbolikusan vissza kell venni az elbitorolt nemzeti jelképeinket a Fidesztől. Nem újbóli, ellentétes kisajátításról van szó, hanem épp az elleni tiltakozásról, hogy valaki elveheti nemzettársaitól a magyar jelképek büszke használatát. Túl sokáig tűrtük, hogy megkérdőjelezik magyarságunkat, hogy lehazaárulóznak minket. Gondolhatunk mást, vallhatunk eltérő nézeteket, de egymás kirekesztéséből elég! Adjuk vissza a kokárdát jogos tulajdonosainak: minden magyar embernek!” – írta Ujhelyi.

Egyelőre az erre adott válaszok sem túl biztatóak a szocialista politikus számára, pedig nagyon fogy az idő délután négy óráig, amikor is az újabb tüntetés kezdetét veszi.

Borítófotó: MTI/Marjai János

Ezek is érdekelhetnek

További híreink