Nem csak élvezet a kávézás, felelősség is

Hírek Horváth Éva
Kevesen tudják, hogy nem az eszpresszógép gyártása vagy energiafogyasztása van a legnagyobb hatással a környezetre, hanem a maga kávé előállítása, így a környezeti terhelést is ezen keresztül lehet csökkenteni.

Elsőre meglepő lehet, de nem az eszpresszógép gyártása vagy energiafogyasztása van a legnagyobb hatással a környezetre, hanem a kávé előállítása. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a Forbrugerradet Taenk dán fogyasztóvédelmi szervezettel partnerségben egy életciklus-elemzésen keresztül vizsgálta a kávézás fenntarthatósági vetületeit.

Amikor egy csésze eszpresszót elkészítünk, az a környezetre több szempontból is hatással van. Először is a készülék gyártását és szállítását kell figyelembe venni, továbbá elektromos áramot, vizet és kávét használunk a főzéshez, amelyek mind különböző módon hatnak a környezetre.

Ennek megfelelően a Forbrugerradet Taenk életciklus-elemzése az alábbi paraméterekből indult ki:

  • Évente 1133 csésze eszpresszót főzünk, ami napi 3,1 csészének felel meg.
  • Kilenc gramm kávét használunk egy csésze eszpresszóhoz.
  • Egy eszpresszógép élettartama öt év és hét hónap.
  • A teljes kávéfogyasztás a gép élettartamára 57,09 kilogramm.
  • A teljes vízfogyasztás a gép élettartamára 253,71 liter.
  • A teljes energiafogyasztás a gép élettartamára 165,94 kilowattóra.

Az eszpresszógépek életciklusának elemzése azt mutatja, hogy ha öt és fél éven keresztül naponta 3,1 csésze eszpresszót készítünk, és csészénként kilenc gramm kávét használunk, akkor a kávé a teljes környezeti hatás 86 százalékát teszi ki, míg az eszpresszógép gyártása 9 százalékát.

A cikk telje terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

Fotó: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink