Nem álom az ezereurós fizetés

Hírek Figyelo.hu
A fiatal pályakezdő mérnökök és informatikusok magasan a nemzetgazdasági átlag felett kereshetnek.

Egyre nagyobb a verseny a több nyelven folyékonyan beszélő pályakezdőkért. Habár az alapfizetés a legtöbb pozícióban még messze jár a bruttó 530 ezer forinttól, az informatikai és mérnöki területen vannak ekkora vagy ennél magasabb kezdőbérek – mondta a VG-nek Erős Ferenc, a munkaerő-toborzással és kiválasztással foglalkozó Hays Hungary Kft. szaktanácsadója.

Mint írták, a szakember szerint a járvány kitörése után nem feltétlenül a fizetések emelésén volt a hangsúly, inkább rugalmas vagy teljes távoli munkavégzéssel igyekezték megfogni a cégek a munkaerőpiacra belépő munkavállalókat, illetve különböző nyelvi bónuszokkal vagy egyéb jutalmakkal próbáltak kitűnni.

Jövőre viszont egészen látványos emelkedésre van kilátás:

a 25 év alattiak adókedvezményének köszönhetően egy fiatal munkavállalónak akár több mint 40 ezer forinttal nőhet a bevétele, a szellemi foglalkoztatottaké pedig még többel.

Erős Ferenctől megtudtuk, hogy a gazdasági területek és azokon belül is a pénzügy, a marketing és a HR a legkedveltebbek a pályakezdők körében. Ugyanakkor az IT területén tapasztalt folyamatos béremelkedés hatására egyre több képzés és jelölt van a piacon. Ennek ellenére a jelöltek száma ez utóbbi területen még közel sincs olyan szinten, mint az említett gazdasági pozíciókban. Ez pedig a fizetéseken is jól látszik: az IT vagy gazdasági területen dolgozó pályakezdő akár 50 százalékkal kevesebbet kereshet, mintha technológiai szakmákban tevékenykedne.

Némileg eltérő a helyzet a szolgáltató központoknál (SSC), ahol a legjobb fizetéssel a pénzügyi területen indulnak a fiatal munkavállalók,

ezt követi a HR/IT és végül a hagyományos ügyfélszolgálati állás. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az SSC közegben a bérek közti különbséget nem feltétlenül a szakmák eltérése adja, hanem az, hogy az angolon kívül kell-e valamilyen plusznyelvtudás a munkakör betöltéséhez. Például egy német, plusz angol nyelvet igénylő pozícióban egy jelölt nagyjából 8-15 százalékkal kaphat többet, mint egy ugyanolyan, csak angolos pozícióban – magyarázta Erős Ferenc.

A szakember kitért arra is, hogy napjainkban a pályakezdők számára fontos a pörgős, multinacionális környezet. Azoktól, akik az egyetemen vagy a gimnáziumban magas szinten megtanultak egy idegen nyelvet, mindenképpen elvárás ezeknek a nyelveknek az aktív használata.

Már a pályakezdőknél is megfigyelhető, hogy vonzóbbak számukra a magasabb hozzáadott értékű, komplex pozíciók.

Azok a vállalatok, amelyek ezt biztosítani tudják, egyértelmű versenyelőnybe kerülhetnek a tranzakcionális pozíciókat kínáló cégekkel szemben

– mutatott rá a szaktanácsadó. Mint hangsúlyozta, a pályakezdőknek az is fontos, hogy egyértelmű karrierutat lássanak maguk előtt az egyes cégeknél.

A milliós fizetés sem ritka a balatoni szezonban

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink