Nem a bér a lényeg

Hírek Figyelo.hu
A magyarok több mint fele számára fontosabb, hogy az érdeklődési körének megfelelő pályán induljon el, mint az, hogy mennyi lesz a jövőbeni keresete – derül ki az OTP Bank megbízásából készített legfrissebb felmérésből.

A pályaválasztás előtt állóknak sok szempontot kell figyelembe venniük, hogy optimális döntést hozhassanak karrierjükkel kapcsolatban. Ahogy Konfucius ismert tanácsa tartja

Válassz olyan munkát, amit szeretsz és egy napot sem kell dolgoznod az életedben.

Természetesen a fiatalok elsődleges támogatója ebben a kérdéskörben is a család, a szülők lehetnek. Az OTP Bank megbízásából készített reprezentatív kutatás szerint a magyar felnőttek 54 százaléka rangsorolja első helyre az érdeklődési kör fontosságát pályaválasztás esetén; a jövőbeni keresetet és a biztos megélhetést csupán kevesebb mint a negyedük tartja elsődleges szempontnak. A 18-39 éves korosztály osztja leginkább ezt a véleményt. A válaszadók 12 százaléka gondolja úgy, hogy a kompetencia lehet a döntő kritérium szakmai jövőnk meghatározásakor.

A pályaorientációs szakértők szerint a szülők sokat tudnak segíteni gyermeküknek a pályaválasztás során, ha támogatásuk mellett összekötik őket a megfelelő információforrásokkal. A fiatal generációra jellemző, hogy pályaválasztási tanácsok esetén is azonnali eredményeket szeretnek látni, ha lehet okostelefonjuk segítségével.

Ehhez nyújt segítséget az OTP Junior Next applikációnk, amely inspirációt ad a fiataloknak a pályaválasztás terén, és segít megtervezni a kiválasztott karrierúthoz szükséges költségeket

– mondta el Kökény Dávid, az OTP Bank bankkapcsolati termékfejlesztési szenior menedzsere.

Az applikációban egy pályaorientációs kérdőív segíti a karrierválasztással kapcsolatos tájékozódást, videóinterjúk nyújtanak betekintést egy-egy szakma kulisszatitkaiba és folyamatosan frissülő önkéntes munka és gyakornoki lehetőségek között is válogathatnak a fiatalok. Július 1-jétől kizárólag az applikáción keresztül lehet jelentkezni például az OTP Junior szeptemberben induló, egy hónapos Diákmunka programjára is.

A bank megbízásából készített felmérésből az is kiderült, hogy minden negyedik szülő műszaki vagy informatikai pályán indítaná el gyermekét.

Emellett a népszerű választások közé tartoznak a gazdaságtudományi és az orvostudományi területek is.

A humán területek, mint bölcsészettudomány vagy társadalomtudomány kevésbé közkedveltek: a megkérdezettek csupán 6 százaléka választana gyermekének ilyen pályát. Erősen megosztottak a válaszadók a tekintetben, hogy választanák-e saját szakmájukat a gyermeküknek: a megkérdezettek csaknem fele egyértelműen nem ajánlaná. A válaszadók 18 százaléka egyértelműen igen, míg 35 százalékuk ennél megengedőbben fogalmaz: csak abban az esetben, ha a gyermeket is érdekli az adott pálya.

A megkérdezettek kétharmada azt állítja, ismeri gyermeke érdeklődési körét, tudja, mivel szeretne foglalkozni felnőtt korában. A nők inkább tisztában vannak ezekkel a témákkal (70 százalék), mint a férfi válaszadók (59 százalék).

A fizikai átlagórabér 1400 forint

(Borítókép: Rawpixel.com, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink