Nekünk fáj

Hírek
Az ellenzék helyét átvevő ellenzéki sajtó mindig képes meglepetésre. Most a Népszava alakított nagyot a trianoni békediktátum relativizálásával és a felelősök mentegetésével.  

A cikk szerzője, Fericz Jenő a magyarság legnagyobb tragédiáját próbálta valamiféle szélsőjobbos lázongássá átalakítani. Aki a nemzetközi jogot dicséri az „igazságos ítélet” miatt. Aki a magyarok érdekeit háttérbe szorítja az őket elnyomó későbbi utódállamokéval szemben. Vajon az újságjában megjelenő cikkhez mit szól a tulajdonos, Puch László? Hogy engedhette meg, hogy egy ilyen írás a napvilágra kerüljön? Talán a cikk tükrözi a Népszava szellemiségét és a tulajdonos álláspontját is?

A „cikk” – szigorúan idézőjelbe téve – egyik tételmondata ez: „Trianon a magyar nemzetiségi politika, a magyar felsőbbrendűség mítoszának tragédiája”.

Kezdjük ott, hogy a véreskezű Ceaușescu alatt sínylődő magyarok, a Kárpátalján éhező nemzettestvéreink, ha az erőszakos szlovákosítás alá kényszerülő honfitársaink aligha képzik a magyar felsőbbrendűség mítoszát. De a Brassóban, Ungváron és Kassán üldözött magyar nem valamiféle felsőbbrendűségi mítosz hőse. Hanem áldozata a nyugati nagyhatalmak játszmáinak, akik önkényesen átrajzolták Európa térképét, hogy aztán lojalitást csikarjanak ki a frissen megszületett nemzetállamoktól. Ráadásul ezek a nagyon demokratikus nyugati nagyhatalmak a saját ígéreteiket sem tartották meg. Ha betartották volna a maguk által kijelölt utat, az etnikai határok helyes meghúzását, akkor nem beszélhetnénk határon túli magyarokról, legalábbis nem ilyen nagy arányban.

Az írás szerzője ráadásul bármiféle konkrétum nélkül erősíti azt az kommunista történetírásból eredő egyoldalú megközelítést, hogy a gonosz magyarok elnyomták volna a Magyar Királyság nem magyar nemzetiségeit. Nem gyarapodott Felvidék, Erdély, Délvidék, stb., az ott élők csak elnyomatásban részesültek. 

Fericz Jenőnek bevallottan egyetlen célja volt: a Fidesz-KDNP nemzetpolitikájának hiteltelenítése. Ez a fajta kommunista írásmód és a huszonhárom millió románozás maradt a baloldal válasza a határainkon túl ragadt magyarok számára. Addig mi – jobboldaliak – segítsünk úgy, ahogy tudunk. Együttérzéssel, kettős állampolgársággal, anyagi támogatással, odafigyeléssel.  S ne kérjünk bocsánatot Trianonért. Ne mi kérjünk elnézést, hogy az országot feldarabolták, hogy a nemzetet szétszakították, hiába várja el ezt a baloldal.

Nekünk Trianon fáj, és Fericz Jenő cikke is. Fericznek pedig az, hogy Debrecen miért nem Romániában, Pécs miért nem Szerbiában és Győr miért nem Ausztriában található.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink