Nehéz helyzetben a vendéglátóipar, a topéttermek száma mégis nőtt

Hírek Sz. H.
Május 16-án ismét átadják a hazánk legjobb éttermeinek járó elismeréseket az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála keretei között, ahol bemutatásra kerül az adott évre vonatkozó éttermi minősítéseket tartalmazó étteremkalauz is. De mi a helyzet a piacon?

A világjárvány következményeit túlélő népszerű, minőségi konyhát vivő budapesti éttermek 2021 szeptemberétől 2022 januárjáig nagyon erős forgalomról számoltak be. Az egyértelmű pozitív hatás a háború következtében idén márciusban visszaesett, de már érzékelhető, hogy április elejétől a vendégszám megint nőtt. A háború elsődleges hatása egyelőre inkább az árak drasztikus emelkedésében érhető tetten, az alapanyagok és az energiaköltségek beszerzési árának drágulását az éttermek kénytelenek tovább hárítani a fogyasztókra. Az egy másik kérdés, hogy ezt mennyire fogja tolerálni a piac – mondta el Herczeg Zoltán, hazánk legrégebbi gasztronómiai platformjának felelős kiadója, gasztronómiai tanácsadó.

Egyre több a Michelin csillagos étterem

Ami nagyon érdekes, hogy ebben a komplikált helyzetben a hazai csúcséttermek száma növekedett. Ennek következtében az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz éttermi TOP20-as listáját TOP25-ösre bővítette, annak ellenére, hogy összességében nézve a hazai vendéglátást a Covid-járvány következményei nagyon megviselték. A leggyorsabban a magas minőséget színvonalas módon közvetítő éttermek, valamint a közkedvelt, szerethető vendéglátóhelyek tértek vissza. Az éttermektől származó információk, és a tesztelések során látott étteremtelítettség alapján elmondható, hogy a tavalyi év második felében nagyon sokak forgalma elérte, vagy meghaladta a 2019-es év rekordszámait. Ez a folyamat egyébként tetten érhető más uniós országokban is, ha csak a Michelin csillagos éttermek számának 7-10 %-os növekedését nézzük.

A legjobbak legjobbja

A hazai TOP100 Étteremkalauz tesztelései során Fausto Arrighi ex-Michelin-direktor véleményére és tanácsaira továbbra is számít a magyar stáb. A végső sorrend meghatározásában is támaszkodnak a megállapításaira. Újdonság 2022-ben, hogy nemcsak az éttermek, cukrászdák, alternatív vendéglátóhelyek tekintetében ad majd eligazítást, hanem összeállította a véleménye szerinti legjobb hazai bárok TOP10-es listáját is. A másik újítás idén, hogy a több évben is a legjobb minősítést elnyerő, kimagasló és kiegyensúlyozott teljesítményt felmutató vendéglátóhelyek számára egy új kategóriát vezettek be: a DINING GUIDE BEST OF THE BEST osztályt.

Borítókép: PuzzlePix / Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink