Nehéz helyzetben a kórházak

Hírek figyelo.hu
Valós költségeken alapuló kórház-finanszírozás állíthatná meg az intézmények adósságának emelkedését – nyilatkozta a Világgazdaságnak Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Hogyan élik meg a kórházak a vírus harmadik hullámát? Mennyiben más a jelenlegi etap, mint a korábbiak?

Nehéz évet hagytunk magunk mögött, de a kollégákkal együtt nagyon reméljük, hogy az átoltottság növekedésével túl leszünk a koronavírus-járvány kritikus időszakán. A harmadik hullám egy eleve fáradt ellátórendszert ért el, ráadásul most sokkal fiatalabbak a betegek, és lényegesen nagyobb a halálozási ráta is.

Ez iszonyú nagy lelki teher az egészségügyben dolgozóknak, nagyon sokan a testi-lelki végkimerülés határán üzemelnek. És fontos megemlítenem, hogy a Covid-ellátásban dolgozók nagy része szinte pihenés nélkül dolgozta végig az elmúlt esztendőt.

Február végén a Magyar Államkincstár adatai szerint elérte a 22,8 milliárd forintot a kórházakban a kifizetetlen számlák összege. Mire számíthatnak a beszállítók?

Az adósság valóban növekszik, amiben semmi meglepő nincs, hiszen nagyon sok pénzbe kerül a Covid-járvány elleni védekezés és a koronavírusos betegek ellátása. Tavaly központi forrásból már érkezett pénz a Covid-ellátással kapcsolatos költségekre, és jelenleg is folyamatban van a szükséges többletfinanszírozás felmérése. Feltételezhetően ezek a pénzek is megérkeznek majd az intézmények számláira, aminek nagyon örülünk, hiszen legfontosabb feladatunk most a hatékony járványkezelés, amit nem akadályozhatnak financiális szempontok.

A számokból az látszik, hogy az intézményrendszer továbbra is alulfinanszírozott. Mi lenne a megoldás a szokásos év végi konszolidáció elkerülésére?

A valós költségeket, a betegmozgást, a szakmai sajátosságokat és a betegellátás eredményességét figyelembe vevő finanszírozásra lenne szüksége az ellátórendszernek.

Mennyivel drágította egy-egy kórház működését a pandémia?

Intézménye válogatja. Egyrészt megnőttek a költségek a védőfelszerelések és a szükséges eszközök beszerzése, valamint a nagyobb gyógyszerigény miatt, másrészt a kiadások egy része elmaradt, hiszen nem végzünk elektív, vagyis előre tervezett ellátást. A nagy, sokágyas intenzív osztályokkal rendelkező, koronavírusos betegeket ellátó centrumokat érinti legérzékenyebben a járvány.

A teljes interjút a VG.hu-n olvashatja

Ezek is érdekelhetnek

További híreink