Nehéz a szerelem Kubában

Hírek
Újra kinyitnak az egykor nagy népszerűségnek örvendő “szerelemhotelek” - tudósít a Reuters.

A kubai hatóságok újranyitják az állami tulajdonban lévő “szerelemszállodákat” Havannában. A szerelmespárok ezekben akár egy órára is bérelhetnek szobát. A kommunista kormány szerint “változatos lehetőségeket kell biztosítani a szerelemre”. A karibi sziget fővárosában 1990-ig több tucat ilyen “posada”-nak nevezett épület volt, ám fokozatosan megszűntek, a hurrikánok miatt hajléktalanná lett családokat szállásolták el bennük.

Senki ne gondolja, hogy a kubai kormányt valami hátsó, népszerűséghajhászó gondolat vezérelte a hálózat újraélesztésében. Egyszerűen napi szorító szükségről van szó. Havannában a magánélet ritka kincs, riasztó méreteket ölt a lakáshiány. Egész családok laknak egy szobában, egy lakásban pedig több család él. Teljesen hétköznapi jelenség például, hogy elvált házastársak még évekig együtt élnek, mert nincs hová költözniük.

A magán szobakiadók megoldást kínálhatnának a problémára, viszont drágák. Három órára 5 dollárnak megfelelő pesoba kerül kibérelni egy szobát, ami a havi kubai átlagbér egyhatoda. A kevésbé szerencsések így “parkokba, sötét lépcsőházakba vagy a tengerpartra kényszerülnek” – írja a Trabajadores, a kubai iparkamara hivatalos hetilapja.

Alfonso Muñoz Chang, a Havannai Ingatlankezelő társaság vezetője a lapnak elmondta, hogy “újjá szeretnénk éleszteni a szolgáltatást (mármint a szerelem hoteleket), amely fontos társadalmi küldetést tölt be – és kétségkívül nagyon nyereséges is”. Egy kétemeletes épülettel kezdik, amelynek 16 szobája van, minden szobához fürdőszoba is tartozik. A Trabajadores megjegyzi még, hogy a szobákat elérhető áron fogják kínálni, hiszen a magánélet szabadsága minden kubai állampolgárt megillet.

MTI/EPA/Alejandro Ernesto

Ezek is érdekelhetnek

További híreink