Néhány hét múlva lehet esedékes a nyitás

Hírek figyelo.hu

A Magyarországon elérhető vakcinák minden mutációra jó választ adnak. Ha ebből indulunk ki, akkor pár hét múlva nyithatunk – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban vasárnap reggel. A kormányfő azt is elmondta, hogy eddig hárommillióan regisztráltak oltásra. Félmillió embert oltottak be orosz és kínai vakcinával, ez a lépés több száz életet mentett meg – mondta. A kormány pótolná azt a hiányosságot, hogy nincs vakcinagyártásra alkalmas üzem. Debrecenben, valamint Izraelben épül ilyen gyár. Magyarország 16,5 ember beoltására elegendő vakcinát rendelt, felkészülve arra, hogy a határon túli magyarok számára nem lesz elég vakcina.

Pár hét múlva nyithatunk

A vírus védekezik, ezért vannak újabb mutánsuk. A kérdés, hogy az eddig kifejlesztett vakcinák megvédenek-e a jelenlegi mutánsok ellen. A Magyarországon elérhető vakcinák minden eddig megismert mutációra jó választ adnak. Ha ebből indulunk ki, akkor pár hét múlva nyithatunk – bocsátotta előre Orbán Viktor.

Vakcinagyárban gondolkodik a kormány

Még egyszer nem kerülhetünk ilyen helyzetbe. Tavaly tavasszal azzal szembesültünk, hogy nincs saját maszk, nincs tesztgyárunk, most pedig azzal, hogy nincs saját oltóanyaggyárunk. Ezt a munkát el kell végezni, mert a járványok korát érjük. Nincs olyan üzemi kapacitásunk, amivel le tudnánk gyártani 10 millió vakcinát. Debrecenben épül gyárunk, illetve Izraelben is – erről állapodott meg izraeli útja alkalmával a kormányfő.

Emberéleteket mentett az orosz és kínai vakcina

Beoltottak több mint 500 ezer embert orosz és kínai oltóanyaggal, ha ezeket az embereket nem oltottuk volna be, akkor közülük több százan meghaltak volna – reagált Orbán Viktor a keleti vakcinákkal kapcsolatos kritikákra. Meg kell oldani, hogy mindenhol megkaphassák az emberek a vakcinát. Most még nem a felelősségre vonás ideje van, hanem a munkáé.

Várható volt a vita

Nincs a szerződésekben olyan passzus, ami nem nyilvános üzleti adat, ezért hozták nyilvánosságra a vakcinákról szóló szerződéseket – mondta a kormányfő. Lehetett tudni, hogy vita lesz, a vitában a nyilvánosság segít. Az EU-nak is ezt kellene tennie. Nem tudják magukat megvédeni a nyilvánosság híján, csak a nyilvánosság segít – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Valami nincs rendben

Az egész világon az egyik legjobban fertőzött terület az EU – mondta Orbán Viktor. Izrael, Nagy-Britannia sokkal jobban halad az oltás tekintetében, míg EU le van maradva. Valami nincs rendben – jelezte Orbán Viktor. Az volt a megállapodás, hogy lakosságarányosan fogják a vakcinákat szétosztani, de nem ezt tapasztalják – értett egyet a miniszterelnök Sebastian Kurz osztrák kancellárral.

Csak olyan vakcinával oltanak, aminek megvan a párja

Ami raktáron van, azért van raktáron, mert az a párja annak, aminek az első adagját már beadták – reagált Orbán Viktor arra, hogy miért vannak raktáron a vakcinák. Csak olyan vakcinával oltanak, amiből kell majd egy második, ezért raktáron kell tartani. Ezt késlekedésnek beállítani sunyi hazugság – fogalmazott a miniszterelnök.

Van elég ágy és lélegeztetőgép

A miniszterelnök jelezte az előttünk álló hét a legnehezebb lesz. Arra a kérdésre, hogy kell-e külföldről segítséget kérnünk, a kormányfő úgy felelt, hogy mi fogunk segítséget adni. Több ágyunk van, van elég lélegeztetőgép, az orvoshallgatókat is hadra fogták.

Hárommillióan regisztráltak eddig oltásra

Nagyon nehéz hét előtt állunk – mondta a kormányfő. A harmadik erősebb mint az második hullám. Az éjszaka hajnal előtt a legsötétebb. A sötétség a folyamatosan emelkedő esetszámok, a hajnal a vakcina. Jó hírem van – 3 millió fölé ment az oltásra regisztráltak száma. Nagy arányban vannak köztük a 60 éven felettiek. Miután ők vannak igazán veszélyben, őket az oltási sorrendben kellett előrevenni.

13 + 3,5 millió vakcina

Tizenhárommillió ember beoltására elegendő nyugati vakcinát, továbbá 3,5 millió embernek elegendő keleti vakcinát rendelt a magyar kormány. Az orosz és kínai nagyjából időben, míg a nyugati vakcinák viszont lassan érkeznek – mondta a miniszterelnök. 16,5 millió embernek elegendő vakcinát rendeltünk, arra is fel kellett készülni, hogy határon túl nem lesz elég vakcina.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink