Néhány hét múlva érhetjük el az ötmillió beoltottat

Hírek MTI

Néhány hét múlva érhetjük el az ötmillió beoltottat

– mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője hétfőn az M1 televízión.

Szlávik János kiemelte, a nyájimmunitáshoz el kell érni a hat-hét millió beoltottat, tehát még sok embernek kell úgy döntenie, hogy felveszi az oltást.

A cél az, hogy minél több ember legyen beoltva. Én úgy gondolom, hogy Magyarország ebben jól halad, és nagyon bízom benne, hogy a következő hetekben nem lassul a védőoltási kedv

– fogalmazott az infektológus. Hozzátette, bár az oltási adatok kedvezők, még mindig vannak olyan idős, beteg emberek, akik nem vették fel az oltást, pedig ez nagyon fontos lenne.

A vírus indiai mutációjáról Szlávik János azt közölte,

ez azért veszélyes, mert sokkal jobban terjed, mint a korábbi változatok, de jó hír, hogy a vakcinák ez ellen is védenek valamilyen mértékben.

A mutációk olyan emberekben alakulnak ki, akik valamilyen immunhiányos állapotban szenvednek. A védőoltásoknak viszont nincs közük az újabb és újabb mutációk kialakulásához – tette hozzá.

Folyamatosan zajlik a vakcináció, a beoltottak száma 4 073 149 fő, közülük 2 077 160-an már a második dózist is megkapták.

Összesen 1219 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, ezzel a járvány kezdete óta 784 111 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 106 beteg, így az elhunytak száma 27 908 főre emelkedett. Miután a beoltottak száma átlépte a négymilliót, szombaton életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek. Számos szolgáltatás már igénybe vehető védettségi igazolvánnyal.

(Borítókép: Czeglédi Miklós szemész főorvos beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 2-án. (MTI/Balázs Attila)

További híreink