Negyedik hónapja csökken az Ausztriában dolgozó magyarok száma

Hírek vg.hu
Rövidesen eldől, hogy ez az osztrák munkaerőpiac szezonalitásának köszönhető vagy végleg megváltozott valami.

Novemberben is érzékelhetően csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma – ez derül ki az osztrák társadalombiztosító friss adataiból. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az Österreichische Sozialversicherung csak a bejelentett, teljes állásban foglalkoztatottakat veszi számba.

Ezzel már negyedik hónapja tart a magyar szempontból kedvező munkaerőpiaci folyamat, a csökkenő trend ugyanis még augusztusban vette kezdetét.

Ez alatt az idő alatt mintegy 8000 magyar állampolgár hagyta el Ausztriát.

Arról nem szól a statisztika, hogy a távozó magyarok hová teszik át a székhelyüket, de tény, hogy nyár utolsó hónapjához érve még 126 656 főből állt a magyar kolónia, ami november végére 118 930-ra apadt. A legnagyobb esés októberben következett be, amikor egyetlen hónap leforgása alatt 4494 magyar lépet ki Ausztriából. Ehhez képest a november jóval kisebb, de még mindig markáns csökkentést hozott: 994 honfitársunk döntött úgy, hogy nem dolgozik tovább az osztrákoknak, ez közel egy százalékpontos mínusz.

Miért csökken az Ausztriában dolgozó magyarok száma?

Amennyiben a tavalyi, 2022-es novemberi bázist vizsgáljuk, már kevésbé pozitív a kép. Egy évvel ezelőtt még csak 111 410 magyart tartottak nyilván az osztrák munkaerőpiacon. Ehhez képest a mostani 118 930 szűk 7 százalékos növekedés. Viszont arra is érdemes felhívni a figyelmet, hogy miközben 2023 októbere és novembere között mintegy 1000 fős csökkenés ment végbe, 2022 októbere és novembere között mindössze 385-en döntöttek a távozás mellett. Vagyis jelenleg határozottan gyorsabb a zsugorodás.

Egyébként a feltételezés szerint az ausztriai magyar munkavállalók fogyatkozása leginkább az osztrák munkaerőpiac ciklikuságára vezethető vissza. A leginkább emberigényes szektor a mezőgazdaság és a turisztika. Előbbi téli álmát alussza, utóbbi pedig most kezd éledezni, jön a téli szezon. Könnyen lehet, hogy a rohamtempóban fogyó ausztriai magyarok jelensége mögött éppen az a fő mozgatórugó, hogy az ezekben az ágazatokban a kenyerüket kereső foglalkoztatottak egy részét átmenetileg kijelentették.

Az igazi vízválasztó a december lesz, addigra ugyanis kitör a síidény, így a vendéglátásnak szüksége lehet az extra munkaerőre. Ezt tavaly a számok is visszatükrözték: akkor novemberről decemberre több mint ezer új magyar dolgozót szívtak fel az osztrák munkaadók. Kérdés, hogy ez az idén is megismétlődik-e.

A teljes cikk a vg.hu-n olvasható.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink