Negyedével csökkenhetnek az autóipari eladások Európában

Hírek Figyelo.hu

A Peugeot szerdai biztató gyorsjelentése után tegnap a Volkswagen és a Renault csoport felől érkező rossz hírek keserítették el a befektetőket. Az egész európai autó­ipar súlyos válságát éli, az idei eladások negye­­dével csökkenhetnek – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A koronavírus-járvány tetőzése idején, tavasszal átlagosan harminc napra álltak le Európa autógyárai, emiatt 2,45 millió gépkocsi nem készülhetett el. Április végén még csak 1,8 milliónál járt a mutató.

Bár nélkülük is vígan meglenne a kontinens, az előállításukhoz fűződő gazdasági érdekek azonban tragikusan érintik a fejlett autógyártással jellemzett országokat. Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) friss jelentésében

az idei újautó-értékesítésekben rekordmértékű, 25 százalékos visszaesést vetít előre.

Tavaly 15,3 millió új autót, azaz minden ötödiket Európában helyezték forgalomba, a friss becslés tehát 3,82 milliós kieséssel számol.

Az autógyárak közvetlenül 2,86 millió embert foglalkoztatnak, közülük az ACEA számításai szerint 1,14 millió életkörülményeit negatívan befolyásolta a járvány a csökkentett bérek és a tömeges elbocsátások miatt. Magyarországon 30 ezer autóipari állást veszélyeztet valamilyen formában a járvány – állítja az ACEA.

A teljes ágazat 14,6 millió főnek ad munkát a beszállítókkal, kereskedőkkel, szolgáltatókkal és útépítőkkel együtt, számuk évről évre átlagosan 3 százalékkal bővült – eddig.

A vezető európai autógyártók is megszenvedik a válságot, a Volkswagen csoport csütörtökön 1,7 milliárd eurós kiigazított üzemi veszteségről adott hírt a második negyedévről, szemben az egy évvel korábbi 5,1 milliárdos profittal. A 12 márkát összefogó cégcsoport gyáraiban a bázisidőszakinál 39,8 százalékkal kevesebb, 1,66 millió jármű készült, míg az értékesített darabszám 34,7 százalékkal, 1,79 millióra zsugorodott.

Különösen a VW és az Audi teljesítményével voltak gondok.

A VW csoportnál az idén lényegesen alacsonyabb forgalommal számolnak, de konkrét számokat – túl azon, hogy a kereslet 15-20 százalékos csökkenése várható – nem fogalmaztak meg. A forgalomhoz és a profitcsökkenéshez igazodva 26 százalékot vágtak az idei osztalékfizetéseken.

A dízelbotrányt még nem sikerült lezárni, az újabb milliárdokkal növeli a csoport kiadásait. A VW árfolyama a várakozáson aluli eredményeket 5 százalékos eséssel fogadta, a piacot nem hatotta meg, hogy üzemi szinten valamennyi profit azért marad az év végére. Még rosszabbul járt a Renault, amelyet a járvány mellett a japán igazságszolgáltatás elől Libanonba menekült Carlos Ghosn ex-vezérigazgató kártékony ténykedése is a szakadék szélére vitt.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink