Négy ország maradt áram nélkül a hőségben

Hírek vg.hu
Albánia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Horvátország érintett – írja a Világgazdaság.

Összeomlott az áramszolgáltatási rendszer pénteken Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és a horvátországi Dalmáciában, leálltak a gyárak, nem működnek a jelzőlámpák, az emberek pedig légkondicionáló nélkül olvadoznak a hőségben.

A Reuters tudósítása szerint a négy ország áramszolgáltatói egyelőre vizsgálják, hogy mi okozta a bajt.

Az albán Top Channel TV meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Montenegróban hibásodott meg egy rendszerösszekötő vezeték, hivatalos megerősítés azonban nem érkezett.

Az N1 regionális hírportál szerint tűz ütött ki egy vezetéken, ezért omlott össze a montenegrói áramszolgáltató rendszer, majd dominóként követte a többi.

Az biztos, hogy Boszniában nincs áram a fővárosban, Szarajevóban, valamint Banja Lukában és Mosztarban – ezt megerősítették a brit hírügynökség munkatársai. Megálltak a villamosok és a trolibuszok, nem működnek a jelzőlámpák, és a háztartásokban sincs áram. A helyi sajtó szerint ugyanez a helyzet az ország többi részében is.

Horvátországban Dalmácia maradt villamosenergia nélkül, Splitben megállt a forgalom, miután nem működnek a jelzőlámpák. Az állami tévé, a TV HRT tudósítása szerint az egész város szirénáktól hangos.

Az áramszolgáltató csak annyit közölt, hogy a fennakadást „nemzetközi zavar„ okozza, amely több országot érint. A HEP közleménye szerint a szomszéd országokkal együttműködve elemzik a helyzetet.

Albániában a fővárosban, Tiranában és több más városban sincs áram.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink