Négy ország kapott katasztrófasegélyt az uniótól

Hírek figyelo.hu

Az állandó képviselők jóváhagyták az Európai Bizottság arra irányuló javaslatát, hogy

az EU 279 millió euró összegű katasztrófasegélyben részesítse Portugáliát, Spanyolországot, Olaszországot és Ausztriát. Az összeget az e négy tagállamot 2019-ben ért természeti katasztrófák okozta károk helyreállítására fogják fordítani

– derül ki az Európai Unió Tanácsának közleményéből.

„A Covid19-válságon felül az EU számos régióját sújtják a tavalyi év során bekövetkezett természeti katasztrófák gazdasági következményei. A katasztrófasegély nyújtásáról szóló mai határozat újabb konkrét példa arra, hogy az európai szolidaritás a gyakorlatban is működik.” – mondta Zdravko Maric horvát miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter.

Genny Di Virgilio olasz kézműves mester mutatja a hagyományos nápolyi jászolba (presepio) készített orvos és nővér figuráit a nápolyi San Gregorio Armeno utcában 2020. május 8-án, a koronavírus-idején. (Fotó: Ciro Fusco / MTI/EPA/ANSA)

A segély összege az alábbiak szerint oszlik meg:

  • 211,7 millió euró Olaszországnak, a 2019. őszi szélsőséges időjárási események okán,
  • 56,7 millió euró Spanyolországnak a Valencia, Murcia, Kasztília–La Mancha és Andalúzia régiókat sújtó 2019. szeptemberi árvizek kapcsán,
  • 8,2 millió euró Portugáliának az Azori-szigeteken 2019 októberében áthaladó Lorenzo hurrikánt követően,
  • 2,3 millió euró Ausztriának a 2019 novemberében Karintia és Kelet-Tirol régiókat érintő súlyos áradások okán.

A pénzt az országok az EU Szolidaritási Alapján keresztül kapják majd meg, amely jelentős természeti katasztrófák esetén pénzügyi támogatást nyújt az Unió tagállamai és a tagjelölt országok számára.

Az állandó képviselők ezzel párhuzamosan jóváhagyták a 4. sz. költségvetés-módosítási tervezetet is, hogy lehetővé váljon a szükséges előirányzatok beállítása az EU 2020. évi költségvetésébe, mind a kötelezettségvállalások, mind a kifizetések tekintetében.

A pénzügyi támogatás kifizetésére a két javaslatnak az Európai Parlament és a Tanács általi elfogadását követően kerül sor.

(Borítókép: A madridi La Paz kórház dolgozói tapssal tisztelegnek az intézmény főorvosának, Joaquin Diaznak az emléke előtt 2020. április 20-án. Diaz a koronavírus-járvány okozta szövődmények következtében hunyt el. (MTI/AP/Manu Fernández)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink