Négy embert gyilkolt meg a szélsőséges iszlamista terrorista Belgiumban

Hírek
Május 29-én egy a börtönben radikalizálódott, „Allahu Akbar”-t kiabáló muszlim férfi a belgiumi Liege városában megölt két rendőrt és egy civilt - írja az Origo. A férfi egy gimnáziumba is bejutott, de végül a rendőrök agyonlőtték. Most a belga belügyminiszter azt közölte, hogy az egy napja a börtönből kiengedett férfi már szabadulása napján is gyilkolt. Közben kiderült az is, hogy a titkosszolgálat számon tartotta őt, mint szélsőséges iszlamistát.

A 31 éves terrorista köztörvényes bűncselekményekért ült börtönben, ahol a muszlim bandák hatására radikalizálódott. A börtön munkatársainak beszámolói szerint pedig amúgy is nagyon erőszakos volt a férfi. A terrorista Liege-ben hátulról, késsel támadt rá az őt igazoltatni akaró két rendőrre, akiket ezt követően a saját fegyverükkel lőtt le. Közvetlenül utána agyonlőtt egy arra autózó nőt is.

Ezt követően a hatóságok elől egy közeli iskolába menekült, ahol túszul ejtett egy takarítónőt. A különleges egységek tagjai végül agyonlőtték a támadót, aki az akció során a három áldozata mellett négy rendőrt megsebesített. Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője arról számolt be, hogy a férfi folyamatosan azt kiabálta, hogy: „Allahu Akbar” (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték. A vádhatóság terrorcselekmény, illetve terrorista gyilkossági kísérlet miatt indított nyomozást. A szóvivő hozzátette, hogy a tettes holttestén toxikológiai vizsgálatot fognak végezni.

Elszigetelt esetről van szó, az elkövető nem volt tagja semmilyen hálózatnak, nem kapott senkitől utasításokat, ezért nincs is szükség a terrorkészültségi szint fokozására – mondta Jan Jambon belga belügyminiszter az eset után. Nem sokkal később a politikus az RTL nevű televíziójának adott interjújában közölte, hogy a merénylet előtti éjszakán egy Marche-en-Famenne nevű településen is meggyilkolt egy embert a liege-i támadás feltételezett elkövetője. 

Forrás: Origo

A marche-en-famenne-i áldozat neve Michael Wilmet, és korábban a terrorista rabtársa volt. Wilmet holttestét néhány órával a kedd délelőtti liege-i mészárlás előtt kapták meg a hatóságok. A férfi halálát kalapácsütések okozták és a gyilkos fegyvert megtalálták a liege-i muszlim terrorista autójában. Az, hogy az elkövetőt aznap engedték ki a börtönből, amikor megölte rabtársát több feltételezésnek is helyt ad: a legvalószínűbb, hogy szánt szándékkal, előre megtervezte a gyilkosságot. 

A rendőrségi műveletek után a túszul ejtett takarítónőt kórházba szállították, ahol Fülöp belga király, Charles Michel kormányfő és Jambon is meglátogatta. Nagyon bátran viselkedett, elképzelhető, hogy segített megakadályozni a további vérontást az iskolában – jelentette ki a belügyminiszter. Egyes híradások szerint a tettes neve közvetetten a biztonsági szolgálatok által ismert szélsőséges iszlamistákról szóló aktákban is szerepel. 

Így a belügyminiszter következtetése, miszerint elszigetelt esetről van szó inkább kétségbeejtő, mintsem megnyugtató. Ugyan nem tartozott semmilyen terrorista hálózathoz az elkövető, mégis 4 ember életét elvette. Ha reálisabb következtetést akarunk levonni, akkor gondoljuk végig: hány szélsőséges iszlamista lehet Belgiumban és a nyugati országokban, akik nem tartoznak semmilyen hálózathoz, de mégis képesek terrortámadást elkövetni.

Borítófotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Ezek is érdekelhetnek

További híreink