NE TARTS AZ ÁRRAL, CSERÉLD EZEKRE A KLASSZ HELYSZÍNEKRE A TÚLZSÚFOLT ÚTI CÉLOKAT

Hírek origo.hu
Sok utazó keres alternatívákat a turisták által megszállás alatt tartott, bakancslistásnak kikiáltott helyszínek helyett. A „szellősebb” úti célokban élvezetesebb a szabadság, ráadásul a helyiek is jobban örülnek nekünk, mint a túlturistásodott helyeken, ahol már szinte a pokolba kívánnak minden egyes vendéget.

Európa-szerte a legkülönfélébb módokon küzdenek a túlturizmussal az úti célok. Az egynapos velencei látogatásért most már fizetned kell, ha Amszterdamba utaznál egy kvízt töltetnek ki veled, a Kanári-szigeteken dühös graffitikkel igyekeznek elriasztani a helyiek, a Baleári-szigeteken pedig visszavágják a szálláshely kapacitást, hogy ne tudj szobát foglalni.

 

Amszterdamba évente több mint 20 millió látogató érkezik. Fotó: AFP

Nem meglepő tehát, hogy sok utazó keresi a kevésbé túlterhelt alternatívákat a tömegektől távol. Előfordulhat, hogy ezeken a helyeken nem látsz stockfotóra illő látnivalókat, vagy nem étkezhetsz az éppen aktuálisan felkapott éttermekben, de teret, békét és számos meglepetést találsz.

A Reddit utazási fórumának felhasználói szerint itt vannak a legjobb helyek a tömeg elől való meneküléshez.

GÖRÖG SZIGETEK: A HOSSZÚ ÉLET TITKÁNAK NYOMÁBAN IKÁRIÁN

Ha nem szeretnél egyike lenni a szelfibottal hadonászó, naplementére vadászó kétmilliomodik turistának, akik évente meglátogatják Szantorinit és Mikonoszt, jó hírünk van! Létezik még több tucat görög sziget, amelyekre sokkal kevesebb turista érkezik, pedig ezek is a fehérre meszelt épületek, a strandok és a tiszta víz szentháromságát kínálják.

Ikária, Görögország. Fotó: Shutterstock

Az r/travel egyik hozzászólója számára Ikariának érdemes a radarunkon kell lennie. Az Égei-tengeri sziget egyben a világ egyik úgynevezett kék zónája is, ahol különösen magas az egészen hosszú életkort elérők aránya. Itt minden harmadik lakos megéri a 90-es éveit.

Kövesd a helyieket, és élvezd a mediterrán étrendet, amely friss halból, zöldségekből és babból áll, amelyet házi kecsketejjel öblítenek le! Korábban írtunk még a szintén görögországi Kelet-Makedóniáról és Trákiáról, amelyek szintén egyedülállóak, mégsem zsúfoltak.

ANGLIA: FEDEZD FEL A ZABOLÁTLAN TERMÉSZETET ÉSZAK-DEVONBAN!

Az Anglia délnyugati csücskében található Cornwall fenntarthatatlan turistaszámmal küzd, ami parkolási problémákat, környezeti károkat és a térség infrastruktúrájára nehezedő nyomást okoz.

De haladj egy kicsit északabbra a félsziget mentén, és megérkezel Észak-Devonba, ahol szintén gyönyörű, ahogy a tenger és a szárazföld találkozik, viszont sokkal kevesebb a látogató.

„Eléggé elszigetelt, és nincs jó közlekedési összeköttetés a régió többi részével, nemhogy az országgal, de éppen ez adja az előnyét„ – mondja egy Redditor, és hozzáteszi, hogy a tengerparton hatalmas sziklákat, érintetlen strandokat, buja erdőket és völgyeket találni.

A különleges tölgyerdő Dartmoorban. Fotó: Shutterstock

A tartomány déli részében egy lélegzetelállító boszorkányerdőt is találunk, amelyik simán felveszi a versenyt sok bakancslistás természeti látványossággal. A kocsányos tölgyekkel teli Wistman-erdő Dartmoorban filmbe kívánkozik.

A cikk folytatódik és itt olvasható.

Címlapfotó: Jellegzetes albán vidék a Theth-völgyében. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink