Napsütötte vagy elázott napelemek?

Hírek Világgazdaság
Akár eleget is tehet Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Fidesz frakcióvezetője azon kérésének, amely szerint a jövő évtől nem kellene átállni az évesről a havi elszámolásra a háztartási napelemek üzemeltetőivel. Kocsis Máté mindenekelőtt a változás miatt fenyegető hátrányokkal érvel, de az uniós szabályozás egyébként sem írja elő a mostani elszámolás kivezetését.

Több mint 200 ezer kis hazai napelemesnek lenne könnyebbség, ha Lantos Csaba energiaminiszter (illetve a kormány) engedne Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azon kérésének, hogy a háztartási méretű napelemek üzemeltetőinek ne kelljen a jövő év első napjától évesről havi szaldóelszámolásra váltaniuk. Az újonnan csatlakozó napelemesek bruttó elszámolásának kötelező bevezetése így is a miniszter nyakán maradna, és az sokkal nagyobb tehernek tűnik.

Az évesről a tíz évig alkalmazandó havi elszámolásra való átállás kétségtelenül pontosabb elszámolást jelentene, de kedvezőtlenebbet is. Ráadásul ezt a váltást, azaz a meglévő elszámolás kivezetését az uniós jogszabály nem is írja elő, csak azt, hogy a hálózatra újonnan csatlakozó napelemesekkel már a reálisabb árral dolgozó, bruttó rendszerben számoljon el a szolgáltató. Az említett tízéves haladék egyébként nem pontos, mert a régebben telepített napelemesek hamarabb kényszerülnek át a havi szaldóból a bruttó elszámolásba.

Az éves szaldóból kiszoruló háztartások azért kerülnének kedvezőtlenebb helyzetbe, mert míg az éves elszámolás nem tükrözi az áramleadásaik és -vételezéseik számottevő (évközi szezonális és napszakfüggő) kilengéseit, a havi rendszerben már kiderülne, hogy a nyári árameladásaikkal nem jutnak akkora bevételhez, mint amennyit a kevésbé napsütéses téli időszakban kell a villamos energiáért fizetniük. Ezért a havonkénti elszámolás éves összesítése kisebb végső bevételt, illetve nagyobb végső kiadást eredményezne az évesnél.

Igazán rosszul az a néhány tízezer háztartás járna, amely nemcsak a világítását és az elektromos háztartási eszközei működtetését oldja meg árammal, hanem a fűtését is.

A fűtésre méretezett rendszer nagyobb, így a kialakítása is többe került. Üzemeltetője nemcsak azért kapna nagyobb számlát a havi rendszerben, mert telente több áramot használ, hanem azért is, mert e többlethasználattal a háztartások egyúttal kikerülnek a hatósági árra jogosító, átlagos felhasználható, évi közel 2400 kilowattórás mennyiségből. E mennyiségen belül csak a kilowattóránként 36 forintos rezsicsökkentett árat kell fizetniük a háztartásoknak, azon kívül viszont 70 forintot. Az árammal fűtőkön kívüli többség számára azonban még lenyelhető kategória lehet a havi rendszerre való átállás. A bruttó elszámolás azonban már necces.

A cikk teljes terjedelmében a Világgazdaság oldalán olvasható

Borítókép: Europress/AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink