Napokon belül változhat az Airbnb szabályozása Magyarországon

Hírek Figyelo.hu

Legfeljebb a szállodák fele nyitott ki Budapesten, egy számjegyű az átlagos foglaltság, így a második féléves forgalom aligha haladja meg a tavalyinak a 25 százalékát – közölte Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Világgazdaság megkeresésére.

Hangsúlyozta, hogy a rövidtávú szálláskiadás korlátozását nem ezért és nem most kezdte el szorgalmazni a szállodaszövetség. Az azonban kétségtelen, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult válság felgyorsította az eseményeket, és minden korábbinál fontosabbá tette, hogy a vállalkozások azonos feltételek és kötelezettségek mellett működjenek.

Az Airbnb-tevékenység többségében már nem magánemberek kezében van, hanem olyan üzletág, amelyből a budapesti hotelkapacitással egyenlő volumenű kínálat nőtt ki.

A szállodaszövetség által javasolt 120 napos korlátozással a magánemberek számára továbbra is biztosítva lesz a bevételszerzés, a lakáshotelezést azonban szabályozni kell, a törvényalkotás erre mindeddig nem volt felkészülve. A Világgazdaság információi szerint a folyamat felgyorsult, és már nem heteken, hanem akár napokon belül megszülethet a döntés. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének kezdeményezésére a kormány és az MTÜ vizsgálja a rövid távú lakáskiadás szabályozásának módját.

(Borítókép: Airbnb szálláshelyek kulcsszéfjei egy ház kapuja mellett a Dob utcában, Budapest 7. kerületében. (MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink