Napjainkban is érdemes Lámfalussyra hallgatni

Hírek Tóth Balázs
Az idén újra megrendezte a Magyar Nemzeti Bank a Covid-járvány előtt évente rendszeresen megtartott Lámfalussy-konferenciát. Ebben az évben Robert Holzmann, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke kapta a Lámfalussy-díjat. A vezető osztrák jegybankár a konferencián elmondott beszédében párhuzamot vont Lámfalussy Sándor inflációról alkotott korábbi tézisei és a mai események között. Szerinte az inflációs ráták továbbra is túl magasak az euróövezetben, emiatt a monetáris politikának még bőven van és lesz is dolga – tudósított a konferenciáról a vg.hu.

Robert Holzmann, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke az idei 9. Lámfalussy-konferencián elmondott beszédében méltatta Lámfalussy Sándornak, az euró atyjának a munkásságát, ő azok közé tartozott, akik az európai gazdasági és monetáris integrációt jegyzik, emiatt, ha a világ központi bankjai felállítanák a hírességek csarnokát, Lámfalussy Sándor fontos helyet kapna benne. Az osztrák jegybankár felidézte Lámfalussy 1961-es és 1981-es publikációt, amelyekben a legégetőbb kérdések között foglalkozott az inflációval, rámutatva a nem konvencionális jegybanki eszközök hatásaira. Az osztrák jegybank elnöke szerint ezek túlnyomóan pozitív hatást gyakorolnak a gazdaságra, a pénzromlási tendenciákra, de az erősen alkalmazkodó, túlzottan alacsony kamatok hozzájárulnak az alacsony termelékenységű vállalatok életben maradásához, piacra jutásához. Lámfalussy Sándor épp emiatt a nem konvencionális eszközökből való mielőbbi kilépés mellett érvelt. Az osztrák jegybank elnöke egyúttal arról is szólt, hogy az EU-ban erős tőkepiacot kellene létrehozni, mert az erősítené a bankok és a piac függetlenségét az államoktól, a kormányzati intézkedésektől. Az inflációs ráták továbbra is túl magasak az euróövezetben emelte ki. Az osztrák jegybank első embere Lámfalussyhoz hasonlóan úgy ítélte meg, hogy magas inflációs környezetben olyan monetáris lépésekre van szükség, amelyek „harapnak”.

Fotó: MNB

Catherine L. Mann, a Bank of England monetáris tanácsának tagja beszédében ugyancsak a pénzromláshoz vezető okokról szólt. Jelezte: annak ellenére, hogy az energiaárakon ársapkák vannak az Egyesült Királyságban, az élelmiszerár-infláció még mindig magas, ráadásul egyelőre nem látszik az a forduló sem, ami tartós, 2 százalékos inflációt eredményezne hosszabb távon. Jelezte, mind az Amerikai Egyesült Államokban, mind az euróövezetben és az Egyesült Királyságban különböző sokkok figyelhetők meg, ami kezdődött a Coviddal, folytatódott az orosz-ukrán háborúval, ugyanakkor az Egyesült Királyságot egy harmadik sokk is érte. Bár egyes havi meghatározó adatok a következő időszakban csökkenést mutathatnak, még mindig erőteljes a drágulás, emiatt a jegybanknak nem szabad idő előtt elkezdenie a monetáris lazítást, sőt, az is elképzelhető, hogy további kamatemelésekre lesz szükség. Catherine L. Mann arról is szólt, hogy a brit lakosság inflációs várakozásai továbbra is magasak, éves szinten most 6 százalékos inflációt várnak a brit polgárok, erre is figyelnie kell a Bank of England-nek.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink