Napelempark építési lendület Romániában

Hírek Csinta Samu
Európa legnagyobb napelemparkja épül fel rövidesen Arad megyében, a román–magyar határ közvetlen közelében. A munkálatok 2023 elején kezdődnek, a megtermelt energiát pedig hosszú távú áramvásárlási szerződések keretében készülnek értékesíteni.

Gyulától délre, a román–magyar határtól mindössze öt kilométerre, Ottlaka és és Nagypél község területén, 1079,37 hektáron egy 1044 MW kapacitású napenergia-projekt keretében 1,6 millió napelemből álló, 1500 GWh energia megtermelésére alkalmas erőművet kezdenek építeni a jövő év első felében. Az erőmű kapacitása több mint 300 ezer háztartás ellátására lenne elegendő. A tervek szerint teljes mértékben 2025-re üzembe állítandó napelemparkprojekt ügyében a brit Rezolv Energy nemrég állapodott meg a legnagyobb romániai zöldenergia-projektfejlesztőként ismert Monssonnal.

A Qubit.hu című portál szerint a beruházás a fenntartható infrastruktúrába befektető londoni székhelyű Actis befektetési cég 500 millió eurós támogatásával jön létre, és a tervek alapján állami támogatás nélkül biztosít majd tiszta energiát hosszú távú, stabil árazással közép- és délkelet-európai kereskedelmi, ipari és magánfelhasználóknak. Miután Arad megyében igen magas a napsütötte órák száma, a napelempark hatékonysága kiemelkedőnek ígérkezik. A befektetés ugyanakkor a mezőgazdaságban egyáltalán vagy alig hasznosított, alacsony minőségű szántóföldeken földeken jön létre. Az Arad környéki napelempark a világ tizedik legnagyobb ilyen létesítménye lesz, közel kétszer akkora, mint Európa jelenlegi legnagyobb, a spanyolországi Cáceresben működő napelemparkja.

Miután a romániai napenergia-piac jövőre átáll a tőkeáttételes kereskedésre, az ágazattól nagy fellendülést remélnek. A keleti szomszéd nemzeti helyreállítási terve alapján jövő év második félévében már legalább 1500 megawatt kapacitást készülnek értékesíteni, 2025-tól pedig további 2000 megawattot. A napelempark-telepítési lendületet az is táplálja, hogy Románia vállalta, 2032-ig kivezeti a szénenergia használatát, és azt megújuló, gáz- és atomenergiával helyettesíti. Ennek jegyében az OMV Petrom olajtársaság négy napelemparkot épít volt bányatelepek – Isalnita, Tismana, Rosia és Rovinari – helyén, partnerségben az állami tulajdonban lévő Oltenia hőerőművel. A 400 millió euró értéket meghaladó beruházás nyomán létrejövő, 450 megawatt kapacitással rendelkező napelemparkokat 2024-ben tervezik üzembe helyezni. A beruházásra az állami hőerőmű hirdetett pályázatot, amelyen az OMV Petromot választották ki kivitelezőként. Az ott megtermelendő egy gigawattal mintegy egyharmaddal nő az ország jelenlegi 1,4 gigawattos kapacitása.

Belső-Erdélyben is egyre több helyen fordulnak a napenergia felé. A Fehér megyei Marosújváron javában épül egy 6000 négyzetméteres, 1500 panelt felsorakoztató napelempark, amely a település áramönellátását fogja szolgálni. A közel 600 ezer eurós értékű, a Norvég Alapból finanszírozott projektet 2020-ban indította el a helyi önkormányzat. A becslések szerint Marosújvár lesz az első energia-függetlenné váló város Romániában: a városháza, az iskolák, a kórház, a kultúrotthon, a városi könyvtár, a közvilágítás, az átadáshoz közelítő sósfürdő energiaellátása is saját forrásból valósul majd meg.

Hatalmas napelempark építése körvonalazódik a közeli Székelykocsárdon is, ám a 177 hektáron tervezett beruházás egyelőre elakadt a honvédelmi minisztérium vétóján. A hadsereg ugyanis nem egyezett bele a projekt megvalósításába, úgy ítélve meg, hogy a napkollektorok akadályozzák a Székelykocsárdtól légvonalban mindössze 16 kilométerre lévő aranyoslónai katonai reptéren lévő gépek való fel- és leszállását. Az önkormányzat azonban nem adja fel, műszaki esettanulmányt rendelt meg arról, milyen mértékben azonban nem adja fel, műszaki esettanulmányt rendelt meg arról, milyen mértékben akadályozná a beruházás a katonai reptér működését.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink