Nagyprojekteket hitelezhet a “V4-Bank”

Hírek
Közös regionális fejlesztési bank alapításáról tárgyal Lengyelország és Magyarország. Szakértői vélekedés alapján a közös fejlesztési bank működtetésének regionális, vagy állami projektek finanszítozásában lenne jelentősége.  

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Varsóban jelenttette be, hogy közös regionális fejlesztési bank alapításáról tárgyal Lengyelország és Magyarország. A hitelintézet infrastrukturális beruházásokat pénzelne a közép-európai térségben, és a tervek szerint alapítói bevonnák Szlovákiát és Csehországot is a pénzügyi projektbe.

Morawiecki közvetlenül azután jelentette be a bank tervét, hogy hazaérkezett Budapestről, ahol tárgyalt magyar kollégájával, Orbán Viktorral gazdasági és politikai együttműködésről.

A Portfolio.hu elemzése alapján a közös fejlesztési banknak elsősorban regionális, részben vagy egészben állami nagyprojektek esetében lehet előnye. Az elképzelés nem meglepő annak fényében, hogy tavaly ősszel már szoros együttműködésről egyeztettek a visegrádi országok fejlesztési bankjai. Tavaly októberben ugyanis az derült ki a Budapest Economic Forum előadásán, hogy nagy hasonlóságok vannak az MFB Csoport és a többi visegrádi ország állami fejlesztési intézményeinek működésében. A magyar, lengyel, cseh, szlovák, horvát és szlovén intézmények 2017. őszén Budapesten tartottak workshopot, a bemutatkozások alapján pedig egyértelmű céljuk volt, hogy egyre szorosabbra fűzzék együttműködésüket. Különösen energetikai és közlekedési infrastruktúra projektek keretében tervezik a kapcsolatok mélyítését.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetnek

További híreink