Nagyot nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Hírek Figyelo.hu

Továbbra is a bázishatások érvényesülnek, miután tavaly tavasszal a kiskereskedelmi forgalom a korlátozások hatására bezuhant – összegezte az értéket a VG.hu cikke.

Májusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Mint írják, a bázishatás – tavaly májusban az üzletbezárások fokozatos kivezetése – jellemzően a nem élelmiszer-kiskereskedelmet érintette.

Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 60 százalékkal, a használtcikk-üzletekben 48 százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 17 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 13 százalékkal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,3 százalékkal nőtt. A forgalom volumene csökkent a bútor-, műszakicikk-üzletekben (21 százalék).

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1146 milliárd forint volt.

A volumen 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az év első öt hónapjában a kiskereskedelem forgalom 1,2 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,6 szzalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink