Nagyot esett a 100 legnagyobb vállalat piaci tőkeértéke

Hírek Figyelő
Az elmúlt év kihívásokkal teli piaci körülményei egyértelműen hatással voltak a világ legnagyobb vállalataira is. A 100 legnagyobb vállalat piaci tőkeértéke jelentősen visszaesett az elmúlt évben.

A világ 100 legnagyobb vállalatának piaci tőkeértéke 11 százalékkal – közel 3,8 ezer milliárd dollárnak megfelelő összeggel – csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, ami 2009 óta a legjelentősebb visszaesés.

Az első öt vállalat – az Apple, a Microsoft, a Saudi Aramco, az Alphabet és az Amazon – sorrendje ugyanakkor változatlan maradt, de tíz év óta először mindannyiuk piaci kapitalizációja csökkent – derült ki a PwC legfrissebb globális elemzéséből.

A PwC jelezte: a fiskális politika folyamatos szigorítása, a magas infláció, valamint az Egyesült Államok és az európai bankszektor körüli bizonytalanság okozta kihívásokkal teli makrogazdasági környezet világszerte súlyosan érintette a részvénypiacokat. A globális 100-as toplista legjelentősebb szereplője, az Egyesült Államok tapasztalta a legnagyobb visszaesést, ugyanakkor részarányát tekintve megőrizte első helyét a listán, megelőzve Szaúd-Arábiát és Kínát.

piaci tőkeérték-02

Sokat veszítettek értékükből a legnagyobb vállalatok. Fotó: Jeenah Moon/Getty Images

Európa ugyanakkor minden régiónál jobban teljesített: a 2022-es 10 százalékról 13 százalékra növelte részvételét 2023-ban a globális 100-as toplistán. Ezzel a regionális lista második helyére lépett előre. Az egyes országok szintjén Franciaország 2023-ban a negyedik helyen (980 milliárd dollár) lépett be az első ötbe, felváltva Svájcot (765 milliárd dollár), és megelőzve az ötödik helyen álló Egyesült Királyságot (852 milliárd dollár).

Az amerikai vállalatok, – amelyek az összesítésben szereplő cégek 70 százalékát teszik ki – megőrizték domináns részarányukat a globális 100-as toplistán annak ellenére, hogy mintegy 3 ezer milliárd dollárnak megfelelő csökkenést szenvedtek el.

Az összes kulcsfontosságú iparág piaci kapitalizációja csökkent, élen a fogyasztói szektor azon szegmensével, amibe a nem alapvető szükségleti cikkek tartoznak. A kommunikációs szolgáltatások 18 százalékos, a pénzügyi szektor 11 százalékos és az energiaipar 10 százalékos visszaesést könyvelhetett el. Annak ellenére, hogy 2023 első negyedévében a technológiai szektor fellendült, éves szinten összességében így is 8 százalékot esett a piaci tőkeértéke.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: John MACDOUGALL / AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink