Nagyon viszik a lakáshiteleket

Hírek Barát Mihály Tamás
Nincs jele a lassulásnak a lakossági hitelpiacon, leginkább a lakáshitelek húzzák a növekedést.

A szeptemberi hónap is nagyon kedvezően alakult a lakossági hitelpiacon: az ősz első hónapjában összesen 125,4 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a háztartások, ami bő hét milliárddal meghaladta az augusztusi volument is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból.

A fogyasztási hiteleknél is jól alakult a kilencedik hónap:

itt 112,8 milliárd forintnyi új szerződést regisztrált az MNB, ami szintén nagyjából 7 milliárd forinttal szárnyalta túl az előző havi értéket. Ami az egyes fogyasztásihitel-konstrukciókat illeti, a személyi kölcsönök iránt változatlanul erős a kereslet, hiszen a szeptemberben regisztrált, 46,2 milliárd forintnyi szerződés az idei második legmagasabb havi mennyiség volt, és 1,1 milliárd forinttal az augusztusi volument is túlszárnyalta. A babaváró hitelnél viszont a 4,6 milliárdos, havi növekmény ellenére is 48 milliárd forint alatt maradt a szerződéses összeg szeptemberben, vagyis vélhatően vége szakadt az ötven milliárd feletti kihelyezések időszakának ennél a támogatott konstrukciónál.

Nincs jele a lassulásnak a lakossági hitelpiacon Fotó: Amnaj Khetsamtip, PuzzlePix/Shutterstock

Az év első kilenc hónapját vizsgálva még meggyőzőbbek a számok: a lakáshitel-szerződések első három negyedévi volumene 974,1 milliárd forintot tett ki, ami amellett, hogy több mint negyven százalékos ugrás 2020. azonos időszakához képest, már meghaladja a teljes tavalyi szerződéses mennyiséget is. (Utóbbi egyébként 928,2 milliárd forint volt.) A fogyasztási hiteleknél jóval szerényebb ütemű, de így is stabil, 6,3 százalékos volt a növekedés, 942,7 milliárd forintos szerződéses összeg mellett.

Moratórium: így lehet védekezni a törlesztési nehézségek ellen

A visszafogottabb bővülési ütem leginkább azzal magyarázható, hogy

a babaváró hitelnél az első kilenc hónapra már „csak” 427,1 milliárd forintnyi új szerződést regisztrált az MNB, 9,3 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

A személyi hitelek év elején még igen gyengén muzsikáló piaca viszont mostanra láthatóan újraéledt: az év első három negyedére kimutatott, 355,6 milliárd forintnyi új szerződés több mint egyharmadával meghaladja az egy évvel korábbit.

A lakossági hitelek állománya 9130,8 milliárd forintot ért el szeptember végén, ami dinamikus, 16 százalékot meghaladó bővülést jelent: ebben ugyanakkor még érezhető szerepe volt a 2020 márciusa óta tartó hiteltörlesztési moratóriumnak is. A fogyasztási hitelek állománya viszont még a teljes piacénál is jóval gyorsabban, 19 százalékkal nőtt, amelyben meghatározó szerep jutott a havi 40-50 milliárdnyi friss kihelyezést hozó babaváró konstrukciónak. Ezzel együtt a lakáshitel-portfólió mérete is gyorsabban nőtt az elmúlt években megszokottnál: a szeptember végére kimutatott, 4463,3 milliárd forintos állomány 14,8 százalékos növekedést tükröz az egy évvel korábbihoz képest.

A támogatások fűtik a lakáshitelpiacot

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink