Nagyon viszik a lakáshiteleket

Hírek Barát Mihály Tamás
Az áprilisi hónap is nagyon jól alakult a lakossági hitelpiac szempontjából, ami leginkább a lakáshiteleknek köszönhető.

Újabb csúcsra, 107,6 milliárd forintra emelkedett az újonnan megkötött lakáshitel-szerződések mennyisége áprilisban, ami közel másfélszerese az egy évvel korábbi volumennek, de 2,6 százalékkal magasabb a márciusra kimutatott 104,9 milliárd forintnál is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett adataiból. A lakáshitel-piac utóbbi hónapokra jellemző jó teljesítményében jelentős szerepe lehet az idén elindult Otthonfelújítási programnak, illetve az ahhoz kapcsolódóan elérhető, állami támogatású hitelkonstrukciónak is.

A fogyasztási hiteleknél sem alakult egyébként rosszul az év negyedik hónapja:

a személyi kölcsönökből 37,3 milliárd forintnyi felvételére szerződtek le a lakossági ügyfelek, ami csak hajszállal maradt el az egy hónappal korábbi mennyiségtől, az egy évvel korábbinak viszont csaknem a háromszorosa. A babaváró kölcsönből 49,6 milliárd forintnyi „fogyott” áprilisban, ami ugyan bő négymilliárddal elmarad a márciusi volumentől, ám az egy évvel korábbinál 5,7 százalékkal magasabb.

Ami az első négy hónap új szerződéseit illeti, a lakáshitelek piacán nagyon érik az új éves csúcs felállítása 2021-ben,

hiszen az új szerződések volumene már az év első harmadában meghaladta a 340 milliárd forintot, ami 7,7 százalékos bővülés a múlt év azonos időszakához képest. A fogyasztási hiteleknél ugyanakkor még 13,3 százalékos visszaesést hozott az év első harmada az új szerződéseknél, ám ha a személyi kölcsönök, illetve a babaváró piacának élénkülése tartós marad, itt is bekövetkezhet a fordulat.

Az MNB adatai szerint a háztartások hitelállománya 8447,5 milliárd forintot ért el április végén, ami éves összevetésben 14,3 százalékos bővülés. Az állomány dinamikus bővülésében ugyanakkor jelentős a szerepe a még mindig élő hiteltörlesztési moratóriumnak is.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink