Nagyon pörgött a hazai turizmus a 4 napos hétvégén

Hírek HG
Sok hónap óta az első, végre korlátozásoktól mentes négynapos hétvégét tölthették el a vendégek Magyarországon – meg is teltek az itthoni szálláshelyek. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján 386 ezer éjszakát foglaltak le a vendégek ezekre a napokra, ami a 7-szerese a tavaly ilyenkori adatnak. Sok szálláshely teltházas volt.

A 2022. évi első hosszú hétvége forgalma a járvány előtti rekordévekre hasonlított, melyet a magyarok nagy része kikapcsolódással töltött.

Az NTAK adatai szerint az összes vendégéjszaka 78 százaléka belföldi vendégektől származott, és kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek el a hazai szálláshelyeken, mint egy héttel korábban. Az éjszakák 78 százaléka vidéki szálláshelyen realizálódott, a legnépszerűbb a Balaton, Mátra-Bükk és Budapest környéke volt. A Balaton térségében 66 ezer vendégéjszakát számolt az NTAK, ami az összes vidéki éjszaka 22 százaléka.

Igaz a fővárosban 70 százalékban külföldiek pihentek, akik 83 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Legtöbben Budapestre, a Balatonhoz és Bük-Sárvár térségbe utaztak.

A kategóriák alapján a legkelendőbbek a szállodák voltak (59 százalék), majd a magán- és egyéb szálláshelyek (27 százalék), valamint a panziók (8 százalék). A szállodák között a négycsillagosok voltak a legnépszerűbbek, a foglalások 55 százaléka ezekbe irányult, őket követték a háromcsillagos (37 százalék), majd az ötcsillagos hotelek (3 százalék).

A szálláshelyek négy nap alatt összesen 6 milliárd forint bevételt könyveltek el, amelynek 31 százaléka külföldiektől, 69 százaléka pedig belföldiektől származott.

Nagy volt az érdeklődés a vendéglátóhelyek iránt is, a hosszú hétvége első három napján 10,2 milliárd forint árbevétel folyt be. A legtöbbet március 13-án vasárnap költöttek a vendégek, összesen 3,9 milliárd forintot.

Legközelebb áprilisban, a húsvéti időszakban lehet számítani a mostanihoz hasonló, hatalmas érdeklődésre. Az eddig beérkezett foglalások alapján áprilisra már most 1,4 millió éjszaka foglalás érkezett, de májusra is már 1,2 millió vendégéjszakát látni a rendszerben.

További híreink