Nagyon nyitna már az európai turizmus

Hírek Figyelo.hu
Egységes utazási szabályok helyett különutas megoldásokkal nyitják a nyarat az európai turistaparadicsomok. Legutóbb Szardínia és a magyarok legkedveltebb nyári célpontja, Horvátország is eltörölt minden korlátozást, se oltást, se tesztet nem kér már a beutazóktól.

Miközben az uniós vakcinaigazolványra vár a kontinens turisztikai ágazata, az utazók és az utaztatók egyaránt, máris megjelentek a kivételek, a teljesen korlátozásmentes beutazási lehetőséget kínáló országok.

Szardíniára, majd Horvátországba, legutóbb pedig Spanyolországba is lehetővé vált, hogy oltási igazolás és tesztelési kötelezettség nélkül utazhassanak a magyar turisták.

Az olasz szigetre minden külföldi, a horvátokhoz biztonsági besorolás alapján csak a listán szereplő országok, köztük Magyarország állampolgárai kaptak zöld lámpát. magyar szempontból kevésbé frekventált terület Finnország, de aki oda készül, ugyancsak biztonsággal tervezheti utazását abban az esetben is, ha nem kért a koronavírus-elleni védőoltásokból.

Nagy verseny indulhat a turistákért, látszik, hogy a kormányok jelentős nyomás alatt vannak, hiszen a nyári szezon forgalmát kockáztatja az, aki csak a belföldi turizmusra épít.

Elsőként a negatív teszt mellett bármilyen oltást elfogadó országok, így például Görögország és Törökország kerületek lépéselőnybe, a nyári charterjáratok nagy része is e két országba indult el

– mondta a VG.hu-nak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. A piaci szakértő úgy véli, a horvátok a korlátozások eltörlésével nagyra nyitották a kaput a magyarok előtt is, könnyen lehet, hogy idén rekordot ír az oda irányuló magyar turizmus. Már csak azért is, mert mindeközben a belföldi szálláshelyeken az eredeti kormányzati kommunikáció szerint legalább augusztus közepéig élnek a védettségi igazoláshoz kötött korlátozások, vagyis aki nem oltatta be magát, nem szállhat meg fizetős szálláshelyen, nem vehet részt kulturális rendezvényeken, nem látogathatja a hazai strandokat, nem étkezhet a vendéglők zárt tereiben.

A beoltottak pozitív diszkriminációja az oltakozási kedv erősítését szolgálná, hiszen az átoltottság növelése a járvány megállítása érdekében elengedhetetlen.

Csakhogy egységes európai, illetve nemzetközi utazási szabályok híján most szürreális jövőkép körvonalazódik. Eszerint a magyarok számos országban nyaralhatnak és szórakozhatnak oltási igazolás nélkül is, negatív teszteredmény birtokában,

erre azonban itthon nincs lehetőségük, kizárólag védettségi igazolással. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az európai vakcinaútlevél, amitől a nyári szezonra már szabad nemzetközi utazásokat reméltek az idegenforgalomban érdekeltek is, sem a kínai, sem az orosz oltást nem ismeri el. A magyar kormány kétoldalú megállapodást kötött már több országgal is, köztük a turisztikai célpontnak is minősíthető Marokkóval, és az utóbbi években ugyancsak kedvelt Albániával is nemrég, de aki utazni akar, annak gyorsan változó információkat kell tudni követnie.

Az utazási irodák szerepe éppen a gyorsan változó járványügyi szabályok és helyzet miatt vált minden korábbinál fontosabbá

– fogalmazott Molnár Judit. A MUISZ-tagirodák is arról tájékoztatták a szövetséget, hogy az utasok nagy része épp a bizonytalan és szerteágazó szabályok miatt dönt a szervezett utaztatás mellett idén. Egyre keresettebb az útlemondási biztosítás is, ami például a koronavírus-fertőzés, akár csak egy tünetmentes, de pozitív PCR-teszthez vezető állapot esetén garanciát jelent az elmaradt út díjának visszatérítésére.

Ugyancsak a biztonságos tervezés miatt növekszik meg az idén várhatóan az autós turizmus volumene a régiókban,

a hat-nyolc óra alatt elérhető tengerpartok a helyzet nyertesei lehetnek.

A Szép-kártyás költések a belföldi turizmus motorját kellőképpen pörgethetik, a keresletélénkítő hatás máris látszik, túl markánsan is a foglaltságban és az árakban egyaránt. A belföldi utak sokkal nagyobb mértékben drágulnak, mint a külföldiek az idén. A külföldi foglalások a nyári tanítási szünet első napjaiban szoktak igazán beindulni, és az már látszik, hogy ez az idén is így lesz, az elmúlt napok nemzetközi határnyitási hírei nyomán élénkül a kereslet – tudtuk meg Molnár Judittól, aki leszögezte, hogy napokon belül kiderül, milyen nyári forgalomra van esély. A tavalyi heti nyolc görög charter, ami a pandémia előtti teljes nyári járatszám alig tizede volt, most már csak rossz emlék, a heti 36 járat megtöltésére jó esély látszik a MUISZ elnöke szerint.

(Borítókép: Europress/ DPA / AFP / Soeren Stache)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink