Nagyon kicsiny a zöldségfogyasztás

Hírek Hőnyi Gyula
  • A magyaroknak csupán 37 százaléka eszik minden nap friss zöldséget,
  • míg tejterméket 45,
  • fehérlisztből készült pékárukat pedig 41 százalék fogyaszt naponta

– derül ki a Bonduelle reprezentatív kutatásából, amelynek aktualitását a február 10-i, vagyis mai hüvelyesek világnapja adja. A téli időszakban jellemzően csak konzerv, vagy fagyasztott zöldséghez lehet hozzájutni – vélhetően itt kapcsolódik a témához a Bonduell, amely itthon is Európában is vezető szerepet tölt be egyes zöldségek konzerválása és mélyfagyasztása, illyetve forgalmazása területén.

A kutatásban résztvevők szerint

a teljes napi táplálkozásukból 26 százalékot tesznek ki a zöldségek,

ám ez az arány a valóságban még alacsonyabb lehet, hiszen a kutatásban résztvevők feltételezhetően túlbecsülték saját zöldségfogyasztási szokásaikat. A magyarok kedvenc zöldségei a paradicsom, a burgonya, illetve a paprika, a hüvelyeseket azonban mindössze a válaszadók 43 százaléka sorolta a top 3 preferált zöldség közé. Az eredményekből jól kitűnik, hogy a hazai zöldségfogyasztás alapját leggyakrabban a fő fogások mellé köretként elfogyasztott krumpli, illetve a szendvicsbe kerülő paradicsom és paprika jelenti.

A hüvelyesek alacsony arányú fogyasztása gazdasági, történelmi és társadalmi-kulturális okokra vezethető vissza itthon, a Bonduelle reprezentatív kutatásából azonban kiderül, hogy

a jelenségben szerepet játszhat a fagyasztott és konzerv zöldségek mellőzése is.

A megkérdezettek kétharmada a friss zöldségeket részesíti előnyben a főzés során, ezért sok hüvelyest mindössze időszakosan van lehetőségük felhasználni. Konzervként mindössze 42 százalék, fagyasztva pedig csupán 47 százalék fogyaszt legalább hetente zöldséget, így a válaszadók több mint fele a téli időszakban rengeteg féle hüvelyest nélkülöz étrendjéből. Holott az Egészségügyi Világszervezet kimutatása szerint, ezek a zöldségek alapvetően fontos szerepet játszanak az egészségmemörzésben. Ráadásul némelyik közülük szuperélelmiszernek számít.

A legnépszerűbb hüvelyes itthon a zöldborsó, ennél a zöldségnél lényegesen kevesebbet fogyasztunk a különböző babokból, lencsékből és csicseriborsóból. Pedig ezek a növények igazi „szuperfoodnak„ számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszerinszint fenntartásához is.

(Borítókép: zoltanvemi16, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink