Nagyon jól jön a Sberbank ügyfeleinek a kamatstop

Hírek B. M. T.
A jelzáloghitelük kamatát fixálni szándékozó Sberbank-ügyfeleknek meg kell várniuk a végelszámolás végét a lépéssel, így számukra különösen hasznos a június végéig élő kamatstop.

A bank folyamatban lévő végelszámolása miatt egyelőre várniuk kell azoknak a Sberbank-ügyfeleknek, akik hosszabb időre fixálnák változó kamatozású – vagy egyéves kamatperiódusú – jelzáloghitelük kamatait. A hitelszerződések módosítására ugyanis csak a végelszámolás befejezését követően lesz lehetőség, miután egy másik hitelintézet átvette a Sberbank hitelállományát.

A változó kamatozású jelzáloghitelt törlesztő Sberbank-ügyfeleknek ugyanakkor a hitelkamatok emelkedése nyomán sem kell számolniuk a havi törlesztőrészletük emelkedésével a most is hatályban lévő kamatstop miatt. Amint már többször beszámoltunk róla, a múlt év végén megjelent rendelet (Magyar Közlönyt is hozott a karácsonyfa alá Jézuska (vg.hu) ) azokra a jelzáloghitel-szerződésekre terjed ki, amelyeknél a referencia-kamatláb periódus fordulónapja a 2021. október 27. és 2022. június 30. közötti időszakra esik. Azoknál a szerződéseknél, amelyeknél a kamatfordulónap 2021. október 27.-e és december 31.-e közés esett, a szerződés alapján alkalmazott referenciakamatláb nem lehet magasabb a 2021. október 27-én érvényes mértéknél. Azoknál a szerződéseknél pedig, amelyeknél a kamatfordulónap 2022. január 1. és június 30. közé esik, a kamatforduló napjától 2022. június 30-ig a szerződés alapján alkalmazott referencia-kamatláb nem lehet magasabb a 2021. október 27-én érvényes mértéknél.

Mindez azt jelenti, hogy várhatóan a Sberbank hitelük kamatát fixálni szándékozó ügyfeleinek is lesz lehetőségük még azelőtt módosítani a szerződésüket, hogy a törlesztőrészleteik jelentős mértékben megemelkednének, hiszen okkal lehet számítani arra, hogy a végelszámolás, illetve a hitelállomány-átruházás ez év közepéig befejeződik majd.

Az élő kölcsönszerződések kapcsán fontos tudnivaló, hogy miközben a hiteleket egy megadott számlaszámra továbbra is törleszteni kell (Így fizessen az, akinek a Sberbanknál van hitele (vg.hu) ), azok kondíciói a másik hitelintézetre való átruházást követően is változatlanok maradnak majd. Emellett a Magyar Nemzeti Bank honlapján szereplő tájékoztató szerint (22-03-03-sberbank-qa-vegelszamolas.pdf (mnb.hu) ) az ügyfeleknek kizárólag a hitel-, illetve kölcsönszerződéseik alapján esedékessé váló törlesztőrészleteket szükséges átutalni a megadott számlaszámra annak érdekében, hogy ne essenek szerződéses késeledelembe. Az ügyfelek által esetlegesen vállalt egyéb kötelezettség (például a számlára érkező minimális havi jövedelem-átutalás) tehát a végelszámolás során – a pénzforgalmi szolgáltatás és pénzforgalmi számlák megszűnésére tekintettel – a továbbiakban nem áll fenn – hívta fel a figyelmet tájékoztatójában a jegybank.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink