Nagy szükség van a diákmunkára a vendéglátásban (x)

Hírek Szponzorált tartalom
A nyár közeledtével egyre több diák dönt úgy, hogy a szünidő alatt némi plusz jövedelemre szeretne szert tenni, hogy a következő tanévet egy kis tartalékkal kezdhesse. Ez leginkább az olyan munkaerőhiánnyal küzdő szektoroknak jöhet kapóra, mint amilyen például a vendéglátás. Hogyan találhatnak egymásra a diákok és munkaadók biztonságos keretek között? Milyen órabérrel számolhatnak a fiatal munkavállalók?

Indul a nyári diákmunka szezon

Lassan vége a szorgalmi időszaknak, és a vakáció is kezdetét veszi a középiskolákban, így egyre több fiatal jelentkezik a meghirdetett nyári munkákra. A diákmunka Budapest, illetve az ország teljes területén népszerű, idén pedig jócskán akad tennivaló, mivel a vendéglátóipar és a turizmus a nyáron már teljes erőbedobással küzd, hogy pótolják a koronavírus miatti kiesést.

Nem csoda, hogy sok fiatal a vendéglátós munka felé tendál, különösen népszerűek a felszolgáló, a pultos és konyhai kisegítő feladatok. Az éttermi munkák mellett pedig megjelenik az alkalmi rendezvények, fesztiválok munkaerő igénye is. Ráadásul ezeken a területeken a legmagasabb a bérszint, ami átlagosan 1600 forintot tesz ki óránként.

Jobban járnak a diákok az szja-mentesség miatt is

Remek ösztönzést jelent a fiataloknak az is, hogy a 25 év alattiak, akik összevont adóalapba tartozó jövedelemmel rendelkeznek, 2022. január 1-től nem fizetnek személyi jövedelemadót (szja). Egy diákszövetkezetben foglalkoztatott tanuló esetében ez annyit tesz, hogy a például 1600 forintos órabéréből nem vonják le a 15 százalékos szja-t, azaz 240 forinttal több marad a zsebében. Az adómentesség 2022-ben a bruttó átlagbér mértékéig, azaz havi bruttó 433.700 forintos jövedelemhatárig érvényes.

Fontos tudni, hogy a minimálbér emelkedése természetesen a diák munkavállalókat is érinti, azaz 1150 forintnál kevesebb órabért ők sem kaphatnak, viszont a nyári szünidőben már 15 éves kortól dolgozhatnak, persze 18 év alatt csak szülői engedéllyel. A fiatalkorúak körében a gyorséttermi kisegítő munkák a legnépszerűbbek, amellyel átlagban 1400-2000 forint körüli órabérrel számolhatnak, míg a nagykorúak egy budai étteremben akár 1600-1800 forintot is megkereshetnek óránként.

Portrait of waiter and waitress standing at counter in café
Fotó: Freepik

Miért jó az iskolaszövetkezet a diákoknak és a munkavállalóknak?

Milyen előnyökkel jár a munkáltató számára, ha egy iskolaszövetkezetet bíz meg a diákmunkaerő toborzásával?

  • A munkaadónak nem kell munkabért fizetnie szabadság, betegszabadság idejére, csak a ledolgozott órákkal kell számolnia.
  • Nem kell foglalkoznia továbbá sem hirdetésfeladással, sem interjúztatással, sem a munkába állással kapcsolatos egyéb papírmunkával.
  • Az iskolaszövetkezet rugalmasan kezeli az idényjellegű megbízásokat, de a folyamatos megbízásoknak is képes eleget tenni.

Egy diák számára pedig azért előnyös egy szervezet támogatásával munkához jutni, mert nagy választékból keresheti meg a számára előnyös ajánlatot, emellett pedig nem kell az adminisztrációval vesződnie, ráadásul problémák esetén az iskolaszövetkezet képviselői támogatást nyújtanak számára.

Munkáltatóként és diákként is érdemes felvenni a kapcsolatot az Y Generáció Iskolaszövetkezettel, ahol biztonságos keretek között, mindkét fél számára előnyös feltételekkel, sokéves tapasztalattal segítik a diák munkavállalók és a munkáltatók egymásra találását.

Borítókép: Freepik

Ezek is érdekelhetnek

További híreink