Nagy sikereket érhet el a bevándorlásellenes spanyol párt az előre hozott választáson

Hírek
Áprilisban előre hozott választásokat tartanak Spanyolországban, a bevándorláspárti szocialisták ugyanis nem kapták meg a megfelelő parlamenti támogatást a költségvetés elfogadásához. A legnagyobb nyertes pedig a bevándorlásellenes VOX lehet.

A bevándorlás mértéke igencsak megnőtt az Ibériai-félsziget nagyobbik országában: a Voice of Europe adatai szerint csak január első felében közel 3000 migráns érkezett Spanyolországba, tavaly pedig 65.000-et regisztráltak.

Statisztikák szerint az ország majdnem 13 százaléka migráns, és a bűnözési statisztikákban is felülreprezentáltak: a halálos kimenetelű, nők ellen elkövetett erőszaknak hozzávetőleg negyven százalékáért felelősek a bevándorlók.

A hagyományos pártok meggyengülésének legnagyobb nyertese a VOX nevű, bevándorlásellenes párt lehet, ugyanis ők kiemelt helyen kezelik a migráció kérdéskörét.


Santiago Abascal, az ellenzéki 
Vox párt elnöke beszél a Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök és kormánya elleni tüntetésen a madridi Columbus téren 2019. február 10-én. (MTI/EPA/EFE/Fernando Alvarado)

A párt, amely tavaly nyáron még csak két százalékon állt, a mostani mérések szerint már a szavazatok majdnem 12 százalékát zsebelhetik be.

A migráció nem csak a hazai kormány "agyszüleménye", Európában egyre több helyen erősödnek meg a valódi problémákat észlelő politikai erők, lásd a V4-ek országaiban, Olaszországban, Ausztriában, Németországban, Svédországban és most Spanyolországban.

Borítófotó: Afrikai illegális bevándorlók partra szállnak a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet Open Arms hajójának fedélzetéről a délkelet-spanyolországi Motril kikötőjében 2018. október 11-én (MTI/EPA/Miguel Paquet)