Nagy reményeket fűznek az Eb-hez

Hírek Figyelo.hu

A dél-spanyolországi Sevilla turisztikai iparága hatalmas esélyt lát az UEFA utolsó pillanatban meghozott döntésében, amely szerint Andalúzia fővárosa lehet a pénteken elstartoló labdarúgó-Európa-bajnokság spanyolországi helyszíne a korábban kijelölt Bilbao helyett.

Az éttermek, hotelek és éjszakai bárok tulajdonosai azonban egyúttal arra figyelmeztetnek, hogy bár futballrajongók sokasága készül a városba, ez az egy attrakció nem lesz képes ellensúlyozni a járvány miatt másfél éven át kiesett bevételeiket – írja a France 24. A baszkföldi Bilbao azért hullott ki a rostán, mert a környezetében fenyegető vírus,

illetve az emiatt még mindig hatályos szigorú óvintézkedések miatt nem tudta garantálni, hogy a szurkolók a stadionokból követhessék a meccseket.

Ezzel szemben Sevilla 64 ezer főt befogadni képes, jókora, La Cartuja nevű stadion­jában nézők jelenlétében rendezhetik meg a spanyol csapat mindhárom csoportmérkőzését, és a legjobb 16 között is játszanak majd itt egy meccset. Igaz, a mérkőzésenkénti nézőszámot a potenciális közönség egynegyedében, azaz 16 ezerben maximálták – emlékeztetett a VG.hu szemléje.

Sevilla vezetése a mérkőzések révén 70 ezerrel több turistára számít városban, és úgy kalkulálnak, hogy az esemény közvetlen pozitív pénzügyi hatása meghaladja a 61 millió eurót.

Antonio Luque, a turisztikai egyesület vezetője szerint tárt karokkal várják a szurkolókat, de 2023-ig a rendezvény ellenére sem emelkednek a bevételek a pandémia előtti szintre.

Korábban az idegenforgalom adta a város gazdasági teljesítményének 18 százalékát.

A gyönyörű gótikus katedrálisáról, napfényes strandjairól és a flamencóról híres településen a vendéglátás bevételei 2020-ban csaknem egymilliárd euróval, 640 millió euróra zuhantak. Emiatt a szektorban működő vállalkozások közül minden ötödik lehúzta a rolót – mondja Luque. A legjobban talán a ma már egyértel­műen a turizmusból élő Santa Cruz nevű zsidónegyedet vetette vissza a válság, ott minden második üzlet kényszerült bezárni, alig lézeng valaki a szűk sikátorokban.

Még csak a sevillai hotelek fele üzemel, de az Európa-bajnokság kezdetére 70 százalékuk kinyit. A repülőtérről 67 útvonalon közlekednek a gépek, ami a járvány előtti desztinációk kétharmada.

(Borítókép: A légi felvétel 2021. május 27-én a sevillai székesegyházról. – Sevilla világjárvány által sújtott turisztikai ágazata abban reménykedik, hogy lendületet kap az UEFA utolsó pillanatban hozott döntésével, amely szerint a dél-spanyol várost az Euro 2020 mérkőzések házigazdájának nevezik. Míg a futballrajongók ezrei készülnek a városba a hónap végén, szállodák, éttermek és bárok arra figyelmeztetnek, hogy az esemény nem lesz elegendő az üzleti válság kompenzációjához. (Fotó: CRISTINA QUICLER, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink