Nagy pofont kapott a román gazdaság

Hírek vg.hu
A román gazdaság lassulása rácáfolt a piaci várakozásokra, miközben a szlovák GDP-t a belső fogyasztás pörgette. Lengyelországban szintén bővült a gazdaság – közölte a Világgazdaság.

Az előzetes adatok szerint a román gazdaság az első negyedévben éves szinten 0,1 százalékkal nőtt, elmaradva az elemzők a 2,7 százalékos becslésétől. A bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva fél százalékkal bővült, ami szintén alulmúlta a 0,9 százalékos piaci várakozást.

Bár a délkeleti szomszédunk gazdasága éves szinten már a 12. egymást követő negyedévben bővült, az idei első negyedév számít a leggyengébbnek. A lassulás azzal magyarázható, hogy a román ipar termékei iránt csökkent a kereslet Nyugat-Európában. Ellenben Lengyelországban a GDP 1,9 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

Ez 2022 utolsó negyedéve óta a legnagyobb mértékű ugrásnak számít, és kissé meghaladta az elemzők 1,8 százalékos bővülésre vonatkozó prognózisát. Negyedéves szinten 0,4 százalékkal növekedést regisztrált a lengyel statisztikai hivatal. Szlovákiában a gazdasága éves összevetésben 2,7 százalékkal bővült az első negyedévben, ami felülmúlta a 2 százalékos piaci várakozásokat.

Ezzel a tizenharmadik egymást követő negyedévben nőtt a szlovák GDP, egyben 2022 első negyedéve óta a legnagyobb mértékű emelkedésnek számít. A szlovák gazdaságot a belső fogyasztás pörgette. Negyedéves szinten a bruttó hazai termék 0,7 százalékkal növekedett.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink