Nagy Márton: Túl vagyunk a fordulaton, jövünk ki egy viharból

Hírek Tóth Balázs
Túl vagyunk a fordulaton, jövünk ki egy viharból- ezzel kezdte a beszédét Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter a VG55 konferencián. Kiemelte: gyors manőverekre van szükség, ezt a kormány már megtette 2022-ben és 2023-ban is. Most már lehet egyenesen menni, stratégiai nyugalomra van szükség -hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a gazdaság épül.

Rámutatott: az idei az infláció letörésének éve, 2024 a növekedés helyreállításának éve lesz. Mindkét folyamatban a kormány vezető szerepet tölt be a gazdaságfejlesztési miniszter szerint, ezért a gazdaság szereplőivel megpróbálnak együttműködni. Jelezte, nem tetszik az a kifejezés, hogy a kormány ultimátumot ad a Mol-nak vagy a bankoknak, inkább az együttműködés a helyes szó. Ez azonban mégsem jelenti azt, hogy ne kellene beavatkozni – utalt az üzemanyagárakra, amelynél megnőttek a marzsok. A tárcavezető szerint egyszerre lehet az infláció letörése ellen küzdeni és a növekedés beindításával foglalkozni. Ebben kulcskérdés lesz a fogyasztás helyreállítása. A növekedés és egyensúly helyreállításának receptje, hogy „hozd rendbe úgy, ahogy elromlott”. Elismerte, hogy a költségvetésben is keletkeztek lyukak a fogyasztási csapda miatt. A magyar gazdaság különlegessége, hogy a költségvetés fogyasztási adó és nem szja-alapú. Ilyen szempontból Magyarország teljesen eltér a többi országtól.

Hozzátette, a fogyasztásnak kell nőnie a reálbéremelkedéseknek köszönhetően, ráadásul jön majd a nyugdíj-kompenzáció is. A másik kérdés a minimálbér-emelés, amely 10 és 15 százalék között lehet jövőre, miközben az infláció 6 százalék, tehát a reálbéremelkedés támogatja a fogyasztás helyreállítását. Ha ez megtörténik, egy gyors visszapattanás jöhet 2024-ben és 4 százalékkal nőhet a magyar gazdaság.A miniszter jelezte: novemberben egy számjegyű lehet az infláció. Az infláció közellenség, és nagy a vita, hogy hová is fog megérkezni jövőre. Mert 2024-ben a növekedésé lesz a főszerep. Azért probléma a pénzromlás, mert gazdaságtörténetileg kettészakította az országot: a belgazdaságot például jelentősen lassította, miközben az exportorientált szektorral semmi gond nincs, ott semmit nem éreznek ebből a válságból. Rámutatott: a magyar gazdaság alapszövetei nem sérültek. Ugyanakkor a kiskereskedelmen belül is nagyon nagy az aszimetria: megjelent a „zsugorinfláció”, tehát összetételhatást is lehet megfigyelni, ezért is csökken az áfabevétel, ugyanis alacsonyabb áfa-tartalmú termékeket fogyasztanak a vásárlók. A másik probléma az üzemanyag-kiskereskedelem lassulása, amely a belföldi turizmus lassulásából is fakad. Mint fogalmazott, a turizmuson belül is van egy szakadás. A belső kereslet visszaesésével a költségvetés bevételei jelentősen elmaradtak a tervezettől, ugyanakkor a költségvetési hiány nem azért van, mert az állam pazarló, hanem mert bevételi oldalon van probléma, ami az elmaradó áfa bevételekből ered. Nem az állam viselkedik felelőtlenül, hanem vagy egy áfahatás – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy az állam összes bevételéből nagyon magas az áfabevételek aránya, miközben az szja-bevételek arányaiban kisebb tételt jelentenek. Szerinte ezt a válságkezelés során is figyelembe kell venni. „Ha valaki ezt nem érti, azt se érti, hogy miért mondom azt, hogy a fogyasztáson keresztül kell helyreállítani a növekedést”, mondta. Rámutatott: az export lendületével és az energiaárak csökkenésével a külkereskedelmi egyenleg gyorsan helyreállt, ami a folyó fizetési mérleget is pozitívba fog fordulni.

Borítókép: Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink