Nagy Márton szerint sokkal több pénzt kell Magyarországra hozni az Európai Beruházási Banktól

Hírek vg.hu
2023-ban az Európai Beruházási Bank közel 675 millió eurónyi hitelt nyújtott Magyarországnak, ami az elmúlt évek egyik legmagasabb folyósított összege. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint ez még nem elég, a tárcavezető célja, hogy az EIB aktivitása Magyarországon éves szinten elérje az 1 milliárd eurót.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Beruházási Bank (EIB) éves fórumán Luxemburgban. A fórum keretében megbeszélést folytatott és egyben személyesen is gratulált a bank nemrég kinevezett elnökének, Nadia Calviñónak. A találkozón a tárcavezető üdvözölte a bank 2023-as magyarországi aktivitását, hiszen az Európai Beruházási Bank közel 675 millió eurónyi hitelt nyújtott, amely az elmúlt évek egyik legmagasabb folyósított összegét jelenti

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy az EIB-nek még nagyobb szerepet kell vállalnia a zöldenergia-beruházások, az infrastruktúra fejlesztés és a kkv finanszírozás területén.

Kormányzati cél, hogy ezen prioritások mentén az EIB aktivitása Magyarországon éves szinten elérje az 1 milliárd eurót. Hozzátette, Magyarország gazdasági találkozási pontot jelent a nyugati és keleti tőke, illetve technológia számára, így hazánk egyaránt támaszkodni kíván a nyugati (CEB, EIB és EBRD) és a keleti fejlesztési bankokra (AIIB, CDB).

A nemzetgazdasági miniszter részt vett a Fórum keretében megrendezett kerekasztalbeszélgetésen is, ahol kifejtette, hogy az EU versenyképességének javítása kritikus fontosságú. Miközben az Egyesült Államok és Kína jelentős költségvetési forrásokat fordít a saját iparának támogatására, addig az EU ebben lemaradt, amellyel veszélyezteti a globális gazdaságban betöltött pozícióját. Nagy Márton felhívta a figyelmet, hogy az új gazdasági kormányzás, ami visszatérést jelent a nagyon szigorú maastrichti fiskális szabályokhoz, olyan alapvető béklyót tesz az európai gazdaságokra, ami miatt a gazdaságfejlesztési források kerete limitált és erősen korlátozott. Ez alapvető versenyképességi problémát jelent, amelynek feloldása szükségszerű annak érdekében, hogy az Európai Unió felvehesse a versenyt mind Amerikával, mind pedig Ázsiával szemben.

Nagy Márton mindemellett rávilágított, hogy az EU-nak megfelelő válaszokat szükséges kialakítania az amerikai IRA (Inflation Reduction Act) vonatkozásában is.

A tárcavezető összegzésképp megállapította, hogy a versenyképességet segítő lépések következtében a Net Zero Industry Act-nek is célzottabbnak kell lennie és több forrást szükséges biztosítania a stratégiai célok elérése érdekében, miközben meg kell erősíteni az európai és köztük a magyar KKV szektort.

Ebbe az is beletartozik, hogy tükörszerű válaszlépéseket kell adni az Amerikában elindult állami támogatási programokra, azaz ugyanazt és ugyanolyan mértékben kell az uniónak is támogatnia, mint a tengerentúlon. A támogatásokat az új iparágak felé kell koncentrálni, mint az elektromos autózás, a mesterséges intelligencia vagy az informatika. Fontos, hogy az EU-ban ne leépüljön, hanem újjáépüljön az ipar.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: MTI / Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetnek

További híreink