Új lakáspolitikára van szükség

Hírek Tóth Balázs
A hitelpiacot teljesen kiszárítják a jelenlegi hitelkamatok, földbe fog állni a lakáspiac – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) konferenciáján. Nagy Márton úgy vélekedett: a babaváró támogatás betöltötte a szerepét, aki akarta, már felvette.

Szűk esztendők várnak az építőiparra, az alapanyagiparral sokkal többet kellene foglalkozni – többek között erről beszélt Nagy Márton az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) konferenciáján, hozzátéve, hogy ezen a téren tett már lépéseket a kormány. A gazdaságfejlesztési miniszter a Vg.hu tudósítása szerint hangsúlyozta azt is, hogy új lakáspolitikára van szükség.

Egyúttal beszélt a gazdasági várakozásokról: eszerint idén 4–5 százalék között alakulhat a növekedés. Jó harmadik negyedévre lehet számítani úgy, hogy az utolsó negyedév és a jövő év eleje már nem lesz ilyen erős. Nagy Márton szerint elkerülhető a recesszió jövőre. A lakossági építkezéseknél már látszik a lassulás, de ez a sors vár szerinte az ipari beruházásokra is. Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a magánberuházásokat kell most támogatnia a kormánynak.

Az állami építőipar esetén a koncesszió húzhatja a növekedést, összességében a beruházási stop miatt csökkenő aktivitásra számít a miniszter. Megítélése szerint az építőipar a nemzetgazdaságban dolgozók 8 százalékát foglalkoztatja, így az egyik legnagyobb foglalkoztató a turizmus mellett. Az energia-, a munkabér- és az alapanyagköltségek egyszerre emelkednek az ágazatban, ez a költségsokk pedig jóval magasabb, mint az infláció. Utalt a 20 százalékos inflációra, bár ez az építőiparban jóval nagyobb, 30 százalékos mértékű lesz szerinte.

„Ez sokkal masszívabb sokk” – fogalmazott Nagy Márton, hozzátéve, ez döntően anyagköltség, bár a munkaerőköltség is szerepet játszik benne. Az anyagköltség szerinte brutális, emiatt a „matek nem jön ki”, tehát a jövedelmezőség is csökken, példaként emelte ki a cement drágulását az alapanyagoknál, ilyen környezetben nagyon nehéz tervezni. A finanszírozási oldalról azt mondta, hogy két számjegyű kamatokra húsz éve nem volt példa. „Nincs ember, aki ilyen körülmények között hitelért folyamodna” – mondta. Az állami megrendelések értéke egészségesebb szintre eshet vissza, mintegy 2700 milliárd forintra.

Nagy Márton a lakáspolitikáról kifejtette, hogy ugyan szeretne a kormány 20 ezer új lakást látni minden évben, de örülhetünk annak, ha az idei mintegy 17 ezer után jövőre tízezer új lakás épül.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink