Hévízen német, osztrák, szlovák, cseh és lengyel turisták fordulnak meg a legnagyobb számban. A balatoni régióban 2023-ban mintegy 8,7 millió vendégéjszakát regisztráltak – az országos adat 21 százalékát –, Hévíz adta a térség vendégéjszakáinak 13 százalékát – ismertette a miniszter.


MTI Fotó: Varga György

 

Hozzátette, hogy jól indult az idei év, ugyanis az első három hónapban 67 ezer vendéget és 196 ezer vendégéjszakát regisztráltak Hévízen, mindkét adat 23 százalékos növekedés a tavalyiakhoz képest.

Nagy Márton kitért arra is, hogy a június 9-i választás azért is fontos, mert az Európai Unióban fordulat kell a migrációs és a versenyképességi ügyekben. Az önkormányzati választáson pedig Hévízen tovább kell vinni a 14 év után leköszönő Papp Gábor örökségét.

Az elmúlt 14 évben egyebek mellett megújult az északi városrész vízvezetékrendszere, a főutca, a termelői piac és a központi parkoló, a tóvédelmi program keretében a véderdő környezete. Több mint 12 milliárd forint fejlesztés valósult meg 2010 óta Hévízen – ismertette a miniszter. A politikus említést tett arról, hogy Vértesaljai László, a város Fidesz-KDNP-s polgármesterjelöltje olyan racionális, támogatható terveket vázolt fel, mint hogy be kell fejezni a gyógyhelyi központ fejlesztését, a tófürdő és a kórház felújítását. Erősíteni kell a turizmust, a környező országokból Flixbus-járatok indításával, illetve a repülőtérre érkező új járatok indításával, a Wizz Air légitársaság bevonásával.

Nagy Márton ehhez kapcsolódóan úgy fogalmazott: „nagyon közel vagyunk az aláíráshoz” a Liszt Ferenc Repülőtér megvásárlását illetően, ami után a központi repülőtér és a vidéki repterek közötti turisztikai kohézió sokkal könnyebb lesz. Ez a járatok optimalizálásában és belföldi járatok indításában is megmutatkozhat.

Papp Gábor polgármester (Fidesz-KDNP) ünnepi beszédében azt mondta: egy közelmúltban zárult kutatás szerint az 5000 lakosúnál kisebb települések között Hévíz az első, amely felkészült a jövőre. Ismertette, hogy polgármesteri ténykedése idején milyen beruházások, fejlesztések történtek a város által elnyert 12 milliárd forintból, de magántőkéből is további tízmilliárdokat fektettek be a városban. Jelezte, hogy a korábban 800 ezres átlag vendégéjszakaszámot bőven egymillió fölé sikerült emelni, de ahhoz, hogy a Covid és a háború okozta nehézségek után újra régi fényében ragyogjon a város, időre van szükség.
A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: MTI