Nagy Márton: az Európai Unió folyamatosan veszít versenyképességéből

Hírek vg.hu
A nemzetgazdasági miniszter Brüsszelben járt, ahol a versenyjogi, belső piaci és a fenntartható növekedéshez kapcsolódó kérdéskörök mellett a turisztikai ágazat helyzete is áttekintésre került – közölte a Világgazdaság.

A 2030-ig tartó időszakban a cél a versenyképesség fokozása, melynek három kulcseleme van: a kettős – zöld és digitális – átállás sikeres megvalósítása, a nyitás, nyugati és keleti piacok irányában egyaránt, valamint a bürokratikus terhek folyamatos csökkentése – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Európai Unió (EU) Versenyképességi Tanácsának formális ülésén Brüsszelben.

Az Európai Unió évtizedek óta folyamatosan veszít versenyképességéből a globális versenytársakkal szemben – emelte ki a tárcavezető.

Ez a folyamat az elmúlt években tovább gyorsult az elszabaduló energiaárak, a válsághelyzetek gazdasági és kereskedelmi következményei, valamint az USA és Kína protekcionista intézkedései miatt. Hozzátette, a túlszabályozás kockázata is magas az Unióban.

A hosszú távú kihívásokra megfelelő válaszokat kell találni annak érdekében, hogy érdemben csökkenjen az EU és globális versenytársai közötti növekedési és innovációs szakadék. A Bizottság kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó rendelettervezete kötelező, legfeljebb 30 napos fizetési határidőt írna elő a vállalkozások közötti kereskedelmi ügyletekre vonatkozóan. Magyar kérdőíves felmérés alapján a válaszadó hazai vállalkozások negyede jelezte, hogy számukra nehézséget okozna a 30 napos fizetési határidő bevezetése, több vállalkozás is attól tart, hogy ez a lépés az EU-n kívüli beszállítókat hozza előnyösebb helyzetbe.

A miniszter hangsúlyozta: a magyar álláspont szerint a jelenleg hatályos irányelv módosítása és megreformálása kedvezőbb lenne a vállalkozások számára, mint a Bizottság új javaslata. Olyan jogszabályi keretek kialakítására van szükség, melyek nem korlátozzák a vállalkozások gazdasági és kereskedelmi tevékenységét és nem jelentenek adminisztratív többletterhet.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink