Nagy Márton a magyar-egyiptomi együttműködésről

Hírek figyelo.hu
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az egyiptomi Információtechnológiai Ipari Fejlesztési Ügynökség (ITIDA) szervezésében létrejött üzleti fórumon tartott előadást – közölte az NGM.

A konferencia célja, amelynek fókuszában az infokommunikáció állt, a két ország közti gazdasági és technológiai együttműködések elmélyítése volt. Az üzleti fórumon összességében több tucat egyiptomi és magyar vállalkozás, kutatóintézet, valamint egyetem vett részt.
Nagy Márton előadásában kiemelte, hogy a versenyképesség jelentős növelésének kulcsa és a jövő technológiája a mesterséges intelligencia, amely egyszerre járul hozzá a beruházások és a hatékonyság növeléséhez.

Magyarország 2030-ra az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé akar tartozni. Ennek érdekében kettős transzformációt kell megvalósítani, azaz a zöld átállás mellett végre kell hajtani a digitális átállást is. Hazánk mesterséges intelligenciára (AI) vonatkozó célja, hogy 2030-ra 15 százalékot érjen el az AI-hoz köthető, az AI által kiváltott GDP bővülés, az AI segítségével 26 százalékkal emelkedjen a KKV-k termelékenysége és 1 milliót érjen el az AI-hoz kötődő munkahelyek száma.Ennek érdekében a magyar kormány az AI-al kapcsolatos figyelemfelkeltő programok szervezése mellett külön figyelmet fordít a cégek oktatására, képzésére, továbbá az Európai Unió AI rendeletére való felkészülésre. Nagy Márton hozzátette, hogy Magyarország a leendő rendelet hatósági felügyeletével kapcsolatban támogatja, hogy a tagállami, nemzeti hatóságok felügyeleti tevékenysége mellett egy erre a célra létrehozott, uniós szervezet, azaz hatóság vagy ügynökség jöjjön létre. Ez a szervezet iránymutatással és tanácsadással segítheti a tagállami hatóságok munkáját, adott esetben közvetlenül eljárva a határokon átívelő ügyekben.

A tárcavezető mindezeken túlmutatóan kiemelte, hogy a digitális átállás felgyorsítása, a kkv-k versenyképességének további megerősítése érdekében Magyarország 2024 őszén új, a mesterséges intelligenciára vonatkozó stratégiát fogadhat el.

Nagy Márton végezetül szorgalmazta, hogy a mesterséges intelligencia területén a magyar és egyiptomi cégek, illetve egyetemek között minél több és egyre mélyebb együttműködés jöjjön létre.

Fotó: Hszinhua via AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink